Známý zavražděného Mrázka nejde do vězení. Klaus zařídil odklad

Praha - Některé z celkem 14 milostí, které včera udělil prezident Václav Klaus, opět vyvolávají rozpaky. Například odklad nástupu do vězení podnikatele Tomáše Maliny, kterého soud potrestal za zpronevěru. Prezident také prominul trest Anně Benešové, bývalé šéfce Metropolitní univerzity v Praze, která dostala dvouletou podmínku za uplácení.

Anna Benešová v čele Metropolitní univerzity celebritám a vlivným úředníkům odpouštěla školné. Školu tak připravila o miliony. V obálkách předávala spolu s prospekty lidem úplatky a na účet školy si nechala opravit svůj soukromý byt. Teď jí trest odpustil prezident. „(Prezident) přihlédl k potřebě péče o jejího těžce nemocného manžela a tomu, že v minulosti nebyla trestána,“ stojí ve vyjádření Klausovy kanceláře.

Prezident pak nabídl pomocnou ruku také Tomáši Malinovi. Tomu prozatím odložil a možná úplně zruší jeho nástup do vězení. Malina byl blízkým spolupracovníkem zavražděného šéfa podsvětí Františka Mrázka. Soud ho poslal za podvod na pět let do vězení a navíc mu nařídil zaplatit společnosti Unipetrol 75 milionů korun. „Rozhodnutí o žádosti o milost učiní (prezident) na základě dalšího vývoje zdravotního stavu jmenovaného. Pan Malina část způsobené škody již uhradil a zbytek škody se zavázal splácet. V minulosti nebyl trestán,“ vysvětluje mluvčí Hradu Radim Ochvat v prohlášení.

Prezident většinu svých milostí vysvětluje humanitárními důvody. Tři ze 14 milostí se týkají cizinců, v dalších případech jde o prominutí trestu například z důvodu vážné nemoci odsouzeného nebo se záměrem umožnit mu výchovu potomka.

Klausovy milosti (zdroj: ČT24)