Od Nového roku se mohou na zvýšení platů těšit lékaři či úředníci

Lékaři, zdravotní sestry, část státních úředníků, soudci, státní zástupci i regionální a celostátní politici. Ti všichni mají jedno společné - od ledna je čeká zvýšení platů. Například zdravotníkům poroste základní plat o pět procent. Objem platů pro státní úředníky, kteří se řídí podle služebního zákona, pak poroste o dvě procenta.

Kromě lékařů vzrostou od ledna o pět procent platy i zdravotním sestrám a dalšímu zdravotnickému personálu. Jistotu ale mají jen zdravotníci ve státních nemocnicích, které se řídí platovými tarify. Základní průměrný plat lékaře ve státních nemocnicích by měl v roce 2016 vzrůst o víc než šestnáct stovek. Základní plat sestry pak zhruba o tisícovku.

Zdravotníci z většiny krajských a všech soukromých nemocnic se musí naopak spoléhat hlavně na to, co si dojednají se svými zaměstnavateli. „Budou na to doplácet zejména nemocnice poskytující následnou péči... Tam s navyšováním platů budou nemalé problémy,“ přiznává šéf Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček ale namítl, že na pětiprocentní zvýšení platů dostaly peníze i nestátní nemocnice. Ty, které ho nesplní, prý navíc čekají kontroly. „Byl to můj veřejný příslib a já jsem zvyklý sliby plnit, takže tam je skutečně zaručeno, že to musí být použito na nárůst platů,“ dodává ministr.

Růst platů v roce 2016
Zdroj: ČT24/MZ

Podle nových čísel České lékařské komory chybí v Česku skoro dva tisíce lékařů a tři tisíce zdravotních sester. Takové množství zdravotníků je například více, než má největší česká nemocnice v pražském Motole a na Bulovce dohromady. Podle odborů i samotných lékařů ale ani pětiprocentní zvýšení platů odchody zdravotníků nezpomalí.

Polepší si také státní správa – ale spíše na odměnách

O dvě procenta vzroste od ledna i částka na platy státních úředníků. Peníze ale zdaleka nedostane všech téměř 70 tisíc úředníků, kteří se řídí služebním zákonem. Peníze půjdou hlavně na jejich odchodné a na odměny. „Vedle odměn to může být navýšení osobního příplatku, protože v příštím roce úředníci poprvé projdou služebním hodnocením,“ dodává náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký.

Základní platy úředníků, ale i dalších státních zaměstnanců zvýšila vláda o tři procenta už od listopadu. Spolu s příplatky by si měli státní zaměstnanci polepšit v průměru skoro o jedenáct stovek hrubého.

Jak porostou platy v roce 2016 (zdroj: ČT24)