Úředníci musí věřit rodičům, že přivedli skutečně své dítě

Praha/Plzeň – Pokud pojede po šestadvacátém červnu dítě do ciziny, musí mít vlastní pas nebo v rámci Evropské unie občanský průkaz. Výjimkou nebudou ani novorozenci. Dříve stačilo rodičům mít dítě zapsané ve svých dokladech. Úřady novou povinnost zdůvodňují snahou zajistit nezletilcům větší bezpečí, rodiče ale vidí v systému mezery. Úředníci například nemají jak ověřit, že dítě, které s sebou rodiče přivedli, je opravdu jejich.

„Rodič předkládá svůj vlastní občanský průkaz a samozřejmě ještě rodný list, kde zkontrolujeme, jestli dítě patří k tomu rodiči, jiná kontrola u nás bohužel není možná,“ řekla ČT vedoucí oddělení občanských průkazů z plzeňského magistrátu Ivana Vítová. Fotografii dítěte pořídí přímo na úřadě, doklad o jeho státní příslušnosti už není potřeba.

V tom ale vidí rodiče problém, úřednice totiž nemá jinou možnost, než rodičům důvěřovat, že předložený rodný list patří k dítěti, které přivedli. Úřady přitom nový systém obhajují tím, že chtějí mimo jiné předejít možným únosům.

Dětská elektronická občanka stojí 50 korun, pas přijde na stovku. Platnost je sice pět let, rodiče ale musí žádat o nový doklad vždycky, když dítě změní podobu. To se jim příliš nelíbí. „Je to další doklad navíc, další peníze navíc,“ myslí si matka tříleté Alenky Kateřina Moučková.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)