Už nejen neziskovky: Na obědy pro sociálně slabé děti dá ministerstvo 30 milionů

Události: Školní obědy pro děti (zdroj: ČT24)

Celkem 30 milionů korun vyčlenilo ministerstvo školství na školní obědy pro děti ze sociálně slabších rodin. Finanční podpora z dotačního programu tak od nového roku doplní stávající pomoc od neziskových organizací. Na obědy díky solidaritě cizích lidí chodí v současné době zhruba dva tisíce školáků, jejichž rodiče mnohdy nemají na zaplacení stravného.

Pomoc s placením školních obědů pro děti pomáhá rodičům v nouzi i samotným školám například organizace Women for Women. Ta například už tři roky podporuje desítku dětí ze základní školy v Davli nedaleko Prahy.

„Neleží nám tady na lavici, protože jsou nedospalé a nenajedené. Už nevnímám to, že by se vyčleňovaly, že by stály někde opodál. Padaly tady takové ty nepříjemné výrazy typu ,seš socka, nemáš na obědy' a tak dále. Takže tohle se podařilo ve škole vymýtit,“ potvrzuje ředitelka ZŠ Davle Jana Hrubá.

Peníze na školní obědy
Zdroj: ČT24

Pro sociálně znevýhodněné děti vyčlenilo ministerstvo školství od ledna 30 milionů korun, o které mohou požádat neziskové organizace. Ty společně se školami vyberou konkrétní děti a obědy jim zaplatí.

„Nejčastěji se jedná o děti samoživitelek nebo děti rodičů, kteří sice oba dva chodí do práce, zároveň nejsou v hmotné nouzi, ale přesto se třeba bohužel dostanou do exekuce,“ říká ministryně školství Kateřina Valachová.

Počet dětí zapojených do projektu
Zdroj: ČT24

Dlouhodobě školám pomáhá projekt Obědy pro děti, díky němuž se pravidelně stravují téměř dva tisíce školáků a přibývají další. „Každá poslední koruna jde na obědy pro děti. Takže jestliže stojí oběd 25 korun, tak z transparentního účtu jeden oběd je zaplacen ve výši 25 korun,“ ubezpečuje ředitelka Women for Women Ivana Tykač.

Dvě stovky dětí ze sociálně slabších rodin podpoří i brněnská radnice. Teplé jídlo bude hrazeno těm, které evidují sociální pracovníci. 

Vydáno pod