Zažil jsem peklo a šikanu, říká Dohnal. Nemám ráda ufňukané generály, oponuje Válková

Dohnal: Zažil jsem peklo a šikanu. Válková: Nemám ráda ufňukané generály (zdroj: ČT24)

Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal se považuje za jediného oprávněného šéfa této instituce. Naopak bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) tvrdí, že v současnosti panuje na úřadě dvojvládí, kdy vedle Dohnala je dalším právoplatným ředitelem jí jmenovaný Pavel Ondrášek. Střetli se v pořadu Události, komentáře.

Dohnal se do funkce vrátil v pátek. Jeden z jeho prvních kroků bylo odvolání tří pracovníků Vězeňské služby. „Dospěli jsme k závěrům, které jsou velmi znepokojivé. Do budoucna nevylučují další personální kroky. Soud konstatoval, že jsem vlastně nepřestal být nikdy generálním ředitelem, nicméně po roce a půl jsem se vrátil na úplně cizí generální ředitelství,“ uvedl Dohnal.

Odvolaní lidé z vedení Vězeňské služby
Zdroj: ČT24

Exministryně Válková, která Dohnala odvolala před necelými dvěma lety z funkce, tvrdí, že Vězeňská služba má v současné době dva generální ředitele. „Do nabytí právní moci odvolání z funkce Ondráška, kterému ta funkce zanikne, protože byla v té době obsazena, jsou dva generální ředitelé.“

„V žádném případě. Pan ministr spravedlnosti jednoznačně rozhodl, že Vězeňskou službu řídím já,“ reagoval na slova Válkové staronový šéf úřadu Dohnal.

Ohradil se také vůči argumentům Válkové, kvůli nimž ho v dubnu 2014 odvolala. Tehdy argumentovala neprůhlednými zakázkami. „Byly to důvody nejenom nesprávné, ale vyloženě nepravdivé, odkazovala na opravdu nepravdivé, až si dovolím říct lživé věci, které se netýkaly mé osoby, “ řekl Dohnal. Prohlásil, že v době, kdy Válková řídila ministerstvo, zažíval „ peklo a šikanu“. Politička podotkla, že nemá ráda „ufňukané generály“.