Atény stahují řeckého velvyslance na protest proti Zemanovým výrokům

Řecko odvolalo svého velvyslance Panayotise Sarrise z České republiky do Atén ke konzultaci kvůli výroku prezidenta Miloše Zemana. Podle řeckého velvyslanectví jsou důvodem Zemanova slova o tom, že Česko může vstoupit do eurozóny, až ji Řecko opustí. Premiér Bohuslav Sobotka považuje stažení diplomata za zbytečné gesto, Zemanovy výroky ale také zkritizoval.

„Řecké ministerstvo zahraničí povolalo velvyslance Řecka z Prahy do Atén na konzultaci, což je taková forma protestu. Je to reakce řecké strany na vyjádření prezidenta České republiky pana Miloše Zemana na adresu Řecka,“ řekla České televizi Eva Žižková z řeckého velvyslanectví v Praze.

Pokud jde o názor pana prezidenta, ten zazněl v uplynulých měsících veřejně několikrát. Pan prezident na tomto názoru trvá, bude trvat a bude ho nadále veřejně prezentovat.
Jiří Ovčáček
mluvčí prezidenta

Podle ní stojí za krokem Atén Zemanův rozhovor pro slovenskou agenturu TASR. „Pan prezident Zeman mluvil o tom, že Česká republika má přijmout euro hned první den poté, co Řecko opustí eurozónu,“ uvedla Žižková. Řecké ministerstvo zahraničí se k situaci vyjádřilo již v pátek. „Česká republika je členem Evropské unie také díky Řecku,“ prohlásil mluvčí ministerstva.

Je to výjimečný krok, reaguje české ministerstvo zahraničí

Stažení velvyslance představuje mezi spojenci velmi nezvyklý krok a v diplomacii znamená důraznou formu protestu. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) zavolá ve středu svému řeckému protějšku, aby se zeptal na důvody povolání řeckého velvyslance. Ministerstvo vnímá řecký krok jako výjimečný.

Mluvčí řeckého ministerstva zahraničí Konstatinos Kutras řekl, že jeho země již kvůli sérii protiřeckých výroků ze strany českých činitelů podala Česku protestní nótu. „Nic se ale nezměnilo, tak jsme přešli k další etapě (protestních kroků),“ uvedl Kutras.

Řecké ministerstvo zahraničí si v předchozích dnech předvolalo českého velvyslance v Aténách, aby mu sdělilo „tvrdá doporučení“ o tom, jak se má Praha k Aténám chovat. Země zároveň podle televize CNN Greece požaduje od Prahy oficiální omluvu. Stažení velvyslance odsouhlasil řecký premiér Alexis Tsipras, s nímž krok konzultoval šéf řecké diplomacie Nikos Kotzias.

Ovčáček nechápe, proč až nyní

Prezident Zeman minulé úterý v rozhovoru pro slovenskou agenturu TASR prohlásil, že je zklamaný z toho, že Řecko neodešlo z eurozóny, ačkoliv probíhala jednání, která k tomu směřovala.

Pražský hrad krok řecké diplomacie nechce komentovat z diplomatických důvodů. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček se ale pozastavil nad tím, že Řecko takto jedná až nyní, když už se prezident podobně vyjadřoval i v minulosti. Navíc prý hlava státu na stanovisku nehodlá cokoli měnit.