Ministr Kuba chce s odpůrci i příznivci ACTA debatovat u stolu

Praha – Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) chce pro příznivce i odpůrce smlouvy ACTA uspořádat kulatý stůl, kde budou moct obě strany probrat své argumenty. Kuba to oznámil v Otázkách Václava Moravce. Vláda sice připojila podpis pod dohodu, ovšem kvůli následným protestům ratifikační proces pozastavila s tím, že chce analýzu jejích dopadů. Dokument vyvolal mezinárodní vlnu odporu. Kritici mu vyčítají, že omezí svobodné prostředí internetu.

K dalšímu postoji kabinetu má podle Kuby přispět debata a vyložení argumentů obou stran. Česká pirátská strana, která v Česku organizuje pouliční demonstrace, by se debaty zúčastnila. „Jsme otevřeni dialogu,“ uvedl dnes místopředseda České pirátské strany Mikuláš Ferjenčík, který se v sobotu účastnil dvoutisícového protestního pochodu v Praze.

„Rád bych, aby tato debata proběhla, protože si myslím, že ty věcné argumenty nepadají na ulicích. To už je vždy nějaký sociální rozměr, který si ten problém s sebou nese,“ uvedl Kuba, jenž zároveň připustil, že vypracování smlouvy neprobíhalo příliš transparentně. "Model, jakým byla projednávána, a to, jakou reakci vyvolala, ji staví do velmi nešťastného světla, prohlásil o dohodě ACTA ministr průmyslu a obchodu.

Rozhovor s Martinem Kubou a Milanem Urbanem (zdroj: ČT24)

Urban: ACTA slouží ke špiclování

Předseda sněmovního hospodářského výboru Milan Urban (ČSSD) uvedl, že sociální demokracie by dokument v Parlamentu nepodpořila. „Já bych se k žádné špiclovací normě, která se jmenuje ACTA a příště se bude jmenovat jinak, nikdy nepřipojil,“ prohlásil poslanec. Zástupce pirátů Ferjenčík zopakoval, že by pirátská strana hlavně chtěla, aby se na smlouvu podíval Ústavní soud.

Česká republika se k mezinárodní dohodě ACTA připojila s dalšími 21 zeměmi EU. Platit by začala po parlamentní ratifikaci. Má vytvořit pravidla pro posílení práv k intelektuálnímu vlastnictví, tedy bojovat proti šíření nelegálních kopií a padělků. Dohoda nicméně podle Urbana ochranu autorských práv nepřinese. „Jsem si jist, že nyní je ta smlouva mrtvá,“ poznamenal.

Protesty proti dohodě ACTA
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Zatímco například čeští zástupci hudebního průmyslu její existenci uvítali, odpůrci se obávají omezení svobody. Hackeři vystupující pod názvem Anonymous kvůli kritice smlouvy ACTA útočí na různé weby. Nejedná se o žádné oficiální a organizované sdružení lidí. Anonymous může být kdokoli, kdo se připojí k nějaké formě internetového aktivismu.

Vydáno pod