Vězeňská služba si přeje pro vězně zvěřinu

Praha – Vedení Vězeňské služby zaslalo loni v listopadu ředitelům věznic pokyn, ať nešetří na jídle pro vězně a dají si na něm záležet. Konkrétně, ať jim občas do jídelníčku zařadí zvěřinu. Vězeňská služba to vysvětluje tím, že v té době hrozily ve věznicích nepokoje a že šlo o to, aby vězni neměli žádnou záminku k revoltě.

V pokynu Vězeňské služby se praví, že by sortiment vepřového, hovězího a drůbežího masa měl být doplněn také o zvěřinu. „Trochu mi tam chybí plody moře, ale vážně míněno, samozřejmě že jsem poslední, kdo by se přimlouval za to, aby byli trápeni nějakou špatnou skladbou potravin, ale bez zvěřiny člověk vydrží poměrně hodně dlouho,“ je skeptický k pokynu advokát Tomáš Sokol. O rozhodující roli zvěřiny v jídelníčku pochybuje i výživová specialistka Monika Urbanová. „V podstatě to není nezbytné, protože nutriční hodnota je podobná libovému hovězímu masu,“ myslí si Urbanová. „Určitě zvěřina není to, co má zastavit vzpoury ve věznicích, ale šlo tenkrát o to, abychom udělali všechno pro to, aby nedošlo k dalším nepokojům, aby Vězeňská služba nedala jakoukoli záminku,“ vysvětluje pokyn mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

Samotní vězni by spíš než jídlo z jelena či kance uvítali raději větší cely nebo častější teplou sprchu. „Nevím, proč Vězeňská služba vymýšlí něco, co skutečně problém není. Měli by se spíš zabývat tím, jak tam lidé žijí,“ řekl jeden bývalý vězeň České televizi. Přípis o zvěřině je podle Vězeňské služby jen doporučení. Jestli ho ředitelé věznic budou naplňovat či ne, záleží jen na nich.

Příklad menu ve Valdicích
Zdroj: ČT24

Když se porovná strava v českých věznicích s těmi v exotických zemích, je to jako nebe a dudy. Jiří Cetel, jeden z Čechů zadržovaných v Zambii kvůli údajné špionáži, vzpomíná, že v tamní vazbě mu jídlo museli nosit příbuzní. Češi v prvních dnech přežívali jen díky tomu, že se slitovali spoluvězni a o jídlo se s nimi dělili.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)
Vydáno pod