Česku hrozí spor s Norskem kvůli krachu Rybenoru

Praha - Na obzorou je hrozba mezinárodního sporu Česka s Norskem. Důvodem je kauza zkrachovalé továrny na zpracování ryb Rybenor. Kvůli korupci policie v minulosti zatkla trojici konkurzních správců a česko-norský majitel zkrachovalé firmy Edurad Štolba se domáhá odškodnění za ztracenou investici.

Edurad Štolba chtěl u Litoměřic vybudovat továrnu na zpracování  norských ryb. Podle svých slov investoval asi 100 milionů korun. Teď ale nemá ani továrnu, ani své peníze. „To byl elegantní tunel a od té doby, co jsem to nahlásil, tak jsem měl jenom problémy,“ tvrdí Štolba. Podle něj si na jeho firmu objednala skupina místních podnikatelů konkurz.

Soudem dosazené konkurzní správce Jana Zedníčka, Jaromíra Vaška a Vladislava Petroviče zatkla policie a to v momentě, když chtěli po podnikateli úplatek za to, že uznají jeho nároky. Za čtyři roky nepadl v kauze správců pravomocný trest. Nepodmíněný trest vězení nejprve zrušil z procesních důvodů Nejvyšší soud. Kauza má na stole už potřetí okresní soud v Liberci. Štolba žádné odškodnění nedostal.

Podnikatel nyní sám čelí nařčení, že jeho investice byla od počátku podvod. „Jsem přesvědčen, že investici nenabyl v souladu s právním řádem České republiky,“ uvedl poradce ministra financí Radek Šnábl. Podle Philippa Smitky, právníka ministerstva, se Česko cítí poškozené. „Zřejmě tam došlo k nějakým nesrovnalostem v rámci privatizace,“ uvedl. 

Štolbu dokonce kvůli údajnému podvodu začala vyšetřovat policie. „Když jste poškozený, nahlásíte korupci a jste za to kriminalizovaný, tak je to absurdita,“ řekl k tomu Štolba. Na jeho obranu teď vystoupila norská ambasáda. „Jako investor byl velmi poškozený, utrpěl ekonomickou ztrátu a poškozena byla i jeho reputace,“ prohlásil norský velvyslanec.

Norové teď chtějí prověřit, zda nebyla porušena dohoda o ochraně investic. Kauza se může dostat i k mezinárodnímu soudu – Štolba totiž zvažuje, že se obrátí na evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod