Masky a slogany opět v ulicích - pozastavení ACTA odpůrcům nestačí

Praha – Spor o míru svobody na internetu neustává a odpůrci Mezinárodní dohody proti padělatelství (ACTA) dnes pořádali protesty v téměř 20 tuzemských městech. Připojili se tak k celosvětovým demonstracím, které mají vyjádřit negativní postoj ke smlouvě. Například v Praze ve 14:00 vyšel protestní pochod ze Staroměstského náměstí a po míjení budovy úřadu vlády se přemístil na náměstí Jana Palacha, kde organizátoři otevřeli petici. Podle policejních odhadů se pochodu zúčastnilo zhruba 2000 lidí. Na náměstí Svobody v centru Brna se sešlo asi 300 lidí, o něco méně pak v Plzni. Ostravští odpůrci smlouvy ACTA přímo před zraky kolemjdoucích rozbíjeli počítače nebo mobilní telefony. Svérázným způsobem tak reagovali na jedno ze smluvních ustanovení, které zpřísňuje policejní kontroly na hranicích.

Trasa pochodu v hlavním městě vedla ze Staroměstského náměstí přes Pařížskou ulici na náměstí Curieových, Čechův most a nábřeží Edvarda Beneše před sídlo vlády. U budovy kabinetu se průvod na chvíli zastavil a po krátkých projevech pokračoval přes Klárov na Mánesův most a na náměstí Jana Palacha, kde organizátoři otevřeli stránky s peticí proti ACTA.

Řada účastníků protestu měla typické masky z komiksu a filmu V jako Vendeta, jimiž se vyznačuje hnutí Anonymous. Nad davem, na který dohlížely desítky policistů, po celou dobu vlály pirátské vlajky a řada transparentů s nápisy „ACTA škodí vám i lidem ve vašem okolí“, „ACTA = kyberfašismus“.

  • Pražský protest proti smlouvě ACTA zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3285/328469.jpg
  • Průvod demonstrantů se ve 14:00 vydal ze Staroměstského náměstí zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3285/328477.jpg
  • Protest v centru Brna autor: Igor Zehl, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3285/328476.jpg
  • Protest v centru Brna autor: Igor Zehl, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3285/328478.jpg

Lidé v centru Brna dnes skandovali hesla jako „Internet nedáme“ a „Stop ACTA“. I když česká vláda schvalování dohody prozatím pozastavila, z dnešní atmosféry v Brně bylo patrné, že demonstranti mají daleko ke spokojenosti. „Ti, co dnes nepřišli, se nechali vládou obludit. Vláda to dala jen na chvíli k ledu,“ řekl jeden z protestujících Václav Pecl. Protestující chtějí, aby se vláda od dohody jasně distancovala. „Mlžení nám nestačí,“ doplnil místopředseda České pirátské strany Ivo Vašíček.

Dvě stovky demonstrantů se sešly v Plzni. Celý protest proběhl v klidu a bez problémů. Asi padesátka převážně mladých lidí prošla na protest proti smlouvě ACTA karlovarskou třídou T. G. Masaryka. Skupinku tam zastavila hlídka městské policie a od tří mladíků, kteří měli na tvářích masky, si vyžádala doklady totožnosti.

  • V centru Brna se sešlo zhruba 300 odpůrců ACTA autor: Igor Zehl, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3285/328468.jpg
  • Protest v centru Olomouce zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3285/328481.jpg
  • Lidé přišli vyjádřit nesouhlas s ACTA i ve Zlíně autor: Zdeněk Němec, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3285/328482.jpg

Nechceme ACTA, znělo v Ostravě přes rozbíjení techniky

Přibližně 200 převážně mladých lidí dnes v Ostravě na centrálním Masarykově náměstí. Organizátoři před davem rozbíjeli počítače a mobilní telefony. Představovali celníky, kteří při kontrolách na hranicích ničí zabavené přístroje. „Nechceme ACTA! Nechceme ACTA!“ demonstroval při tom dav.

Krajský místopředseda České pirátské strany Robert Adámek se během svého proslovu vžil do role celníka, který likviduje zabavené počítače a mobilní telefony s nelegálními soubory a programy. S kladivem v ruce se nejprve vrhnul na klávesnici notebooku. Nástroj pak předal zájemcům z řad demonstrantů. „Dovedu si představit, že se jim to bude líbit. Já si ale svůj počítač ničit nenechám,“ křičel do mikrofonu.

V Pardubicích se k celosvětovým protestům připojily zhruba tři desítky především mladých lidí. „Jde o to, že nás bude systém šmírovat, například na letišti by mohli kontrolovat notebook. Další věc je, že se ACTA snaží tlačit poskytovatele internetového připojení k tomu, aby kontrolovali co dělají uživatelé,“ řekl jeden z účastníků a místopředseda pirátské strany v Pardubickém kraji Pavel Prchal. Lidi, kteří se na náměstí sešli, poměrně nízká účast nezaskočila. „Ta účast odpovídá zájmů českého občana o věci veřejné. Lidé se zajímají více o své soukromé věci,“ řekl Prchal.

V Ústí nad Labem demonstrovalo proti dohodě ACTA podle odhadů policie asi 80 lidí. Protest trval přibližně hodinu a půl, zúčastnění prošli městem a skončili před ústeckým magistrátem, kde zaznělo několik projevů. Minulý týden se v Ústí na shromáždění ze stejného důvodu sešlo asi třikrát tolik lidí. Na náměstí v Teplicích, kde podobnou demonstraci svolali také na dnešní odpoledne, přišli čtyři lidé.

Svůj negativní postoj ke smlouvě měli podle programu vyjádřit také lidé v Českých Budějovicích, Jihlavě, Karlových Varech, Liberci, Sokolově, Šumperku, Teplicích, Valašském Meziříčí, Zábřehu, Zlíně a Znojmě.

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, česky Obchodní dohoda proti padělatelství) vytváří pravidla pro dodržování práv k intelektuálnímu vlastnictví a bojuje proti šíření nelegálních kopií a padělků všeho druhu, mimo jiné záznamů hudebních či filmových děl, léků, značkových oděvů, ale například i spotřební elektroniky. Výklad dohody je však označován za velmi vágní a nejednoznačný, z čehož pramení chyby při jejím přejímání do národních legislativ. Názory odborníků i právních expertů na smlouvu se v mnohém různí. Podle jedné skupiny přináší ACTA výrazné změny, podle jiných naprostou většinu opatření, která přinese, již Česko či EU v právním řádu mají.

Česká republika se k mezinárodní dohodě ACTA připojila s dalšími 21 zeměmi EU. Premiér Petr Nečas však v pondělí oznámil, že ČR proces přijetí mezinárodní smlouvy pozastaví, aby mohla analyzovat její dopady. Zástupci hudebního průmyslu, podle nichž je smlouva potřebná, za to českou vládu kritizovali. Opoziční sociální demokraté naopak vyzvali vládu, aby od smlouvy zcela odstoupila.

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) o den později na své internetové stránce zpochybnil znění smlouvy vůči garanci zachování práv jednotlivců. Podle úřadu smlouva nejasně vymezuje zejména nové silné kompetence úřadů, které zahrnují nástroje represivní povahy. Úřad proto bude dále sledovat, jak bude konkrétní zákonná úprava převzetí ACTA do českého právního řádu nakládat s osobními údaji občanů.

Vstup Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)