ČSSD chce zastropovat odměny úředníků

Praha - ČSSD chce stanovit limity pro maximální výši odměn zaměstnanců státní správy. Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka se domnívá, že se tak omezí nepřiměřeně vysoké odměny pro ministerské úředníky. Sociální demokraté výši odměn už delší dobu kritizují. V úterý například Sobotka na půdě Senátu obvinil koaliční vládu, že na reformní kroky doplatí nižší příjmové vrstvy, zatímco vysoce postavení vládní úředníci dostávají statisícové odměny.

„Proto předkládáme novelu zákoníku práce a doprovodných zákonů, která navrhuje, aby se u zaměstnanců veřejného sektoru, kteří jsou odměňováni podle tarifních tabulek, stanovil jasný strop na celkové odměny za rok,“ řekl dnes na tiskové konferenci Sobotka.

Úředníci by tak ročně na odměnách mohli dostat maximálně šestinásobek svého maximálního tarifního platu. „Současně navrhujeme také zastropovat takzvanou cílovou odměnu, a to na 1,5násobku tarifního platu,“ dodal Sobotka.

Bohuslav Sobotka (ČSSD): „Pokud by tento návrh zákonné legislativní změny byl přijat, tak by ministři neměli možnost svévolně přidělovat odměny v takovém rozsahu, jak jsme tomu zvyklí u Nečasovy vlády v uplynulých měsících.“

Marek Benda (ODS): „Je to opět klasická sociálně demokratická hra na závist, hra na to, že někomu závidím, tak mu to zatrhnu. Já to pokládám za úplný výstřel naslepo. Samozřejmě, že mají být nějaké relace mezi odměnami a platy, ale aby zákon stanovoval, kolik má být maximální odměna, mi připadá poněkud pomýlené.“

Sociální demokraté mají podle svého předsedy obavu, že pokud by navrhovaná legislativní úprava nebyla schválena, bude praxe přemrštěných odměn na ministerstvech pokračovat. Úředníci přitom nejsou odměňováni podle toho, jak doopravdy pracují, ale jak jsou si blízcí s jednotlivými ministry, případně s premiérem, uvedl Sobotka.

Benda: Tabulkovými platy nejschopnější lidi nepřitáhnete

Podle předsedy ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Marka Bendy (ODS) by měl výši odměn stanovit nadřízený, který je ale také musí být schopen obhájit. „Je jasné, že není správně, aby platy ve státní správě byly zcela nivelizovány. Jsou lidé, kteří tam dělají více. To jsou bohužel už dávné návrhy Vladimíra Špidly, který vždy žil v představě, že všichni ve státní správě mají mít to samé. Dobře víme, že dnes jsou tabulkové platy ve státní správě nastavené tak, že tam ty nejschopnější lidi nemáte zdaleka šanci přitáhnout,“ řekl ve Studiu ČT24.

Za výši odměn pro své úředníky byli kritizováni například ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) či ministr školství Josef Dobeš (VV). Kritiku opozice si vysloužil i premiér Nečas za výši odměn šéfky jeho kabinetu Jany Nagyové.