Zveřejněte smlouvy k systému vyplácení dávek, žádají odbory

Praha - Odbory žádají zveřejnění všech smluv k novému systému vyplácení dávek, který se zavedl od ledna. Podle nich panují spekulace o možné korupci při jeho pořízení. Chtějí proto po ministerstvu práce objasnění situace. Představitelé Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) to dnes řekli na tiskové konferenci. Ministerstvo práce a sociálních věcí podle své mluvčí Viktorie Plívové smlouvy na internetu už zveřejnilo.

Nový systém odboráři kritizují, podle nich řádně nefunguje. Žádali, aby se dál využíval i původní OKsystém, dokud se potíže nového neodstraní. „Budeme dál trvat na tom, aby zástupci ministerstva práce a generálního ředitelství úřadu práce jednoznačně odkryli karty a ukázalo se, kde je zakopané čertovo kopýtko,“ prohlásil předák odborů státních orgánů a organizací Jan Rovenský. O zveřejnění smluv odboráři žádali na čtvrtečním jednání s náměstky ministra Jaromíra Drábka (TOP 09), uvedl šéf odborového svazu.

Na nový systém ministerstvo práce nevyhlásilo výběrové řízení. Připojilo se podle své mluvčí Viktorie Plívové k rámcové smlouvě s firmou Fujitsu, kterou Česko má od roku 2008. Lidovci se tento týden obrátili na antimonopolní úřad, aby okolnosti vzniku nového systému dávek prověřil. Podle Rovenského postup lidovců i vyjádření dodavatele nynějšího OKsystému vrhají na nový systém „poněkud jiné světlo“.

MPSV: Smlouvy jsou na internetu už tři dny

Smlouvy, které s novým systémem souvisejí, podle mluvčí resort zveřejnil na internetu 7. února. „Ministerstvo požádalo firmu Fujitsu o zveřejnění plného seznamu subdodavatelů, v reakci na tuto žádost byl tento seznam poskytnut,“ sdělila Plívová. Na provedení smlouvy z loňského 15. července se podle společnosti Fujitsu, která souhlas se zveřejněním dala ministerstvu dnes, podílelo 11 firem.

Rovenský uvedl, že se nyní dávky sice vyplácejí, ale za zhruba stejných podmínek jako v lednu. Řekl, že systém funguje „za nadměrného využití a úsilí zaměstnanců“, kteří dál musí pracovat přesčas. Chybí stále prý i zpětná kontrola oprávněnosti a správnosti vyplacených dávek. Za tento týden tak k posunu nedošlo, tvrdí předák.

Rovenský na tiskové konferenci rovněž poznamenal, že se úřady práce pomalu stávají jen místem přijímání žádostí o dávky a nestíhají se už věnovat nezaměstnaným. Převzetí agendy všech dávek, který přinesla Drábkova reforma, označil za „první průlom k privatizaci veřejných služeb“. Podle něj má tento „pokus“ dokázat, že státní úřady na zvládnutí problematiky nestačí, proto musí část záležitostí převzít soukromé agentury.

Brífink ČMKOS k výplatě sociálních dávek (zdroj: ČT24)

Odboráři budou se zástupci ministerstva a centrálního úřadu práce jednat příští pátek. Poprvé totiž zasedne jejich společná komise. Ta má dohlížet na odstranění nedostatků systému. Plán kroků mají ministerstvo a úřad připravit podle Rovenského nejpozději do pondělka.

Vydáno pod