Soud chce exšéfa pražských strážníků Kotrouše propustit z vazby

Praha - Obvodní soud pro Prahu 9 chce propustit z vazby bývalého šéfa pražských strážníků Vladimíra Kotrouše, který je obviněn z přijetí úplatku. Kotrouš je ve vazbě kvůli obavě, že by mohl ovlivňovat svědky či mařit vyšetřování. Rozhodnutí o propuštění z vazby je zatím nepravomocné, státní zástupce může podat do tří dnů stížnost. Poté by rozhodoval Městský soud v Praze.

„Důvody vazby již soudkyně neshledala důvodnými,“ informovala mluvčí soudu Marcela Rzymanová. „Státní zástupce se s tím nyní seznamuje a do tří pracovních dnů rozhodne, zda podá proti rozhodnutí stížnost,“ uvedla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Pokud by byl Kotrouš postaven před soud, hrozilo by mu až dvanáctileté vězení.

Obvinění Kotrouše z trestného činu přijetí úplatku se podle detektivů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) týká přidělení několikamilionové zakázky pro městkou policii. Podle médií případ souvisí s firmou Jíša autoservis, která se stará o vozy pražských strážníků. Kriminalisté ale prověřují Kotroušovo jednání i v několika dalších zakázkách.

Kotrouše zadrželi detektivové údajně přímo s úplatkem ve výši několika set tisíc korun loni 25. listopadu ve služebním autě v okolí pražské Jižní spojky. Zadrželi jej krátce poté, co podle nich zadokumentovali předávku peněz, které obviněný převzal za přidělení několikamilionového kontraktu na poskytování služeb městské policii.

Vyjádření Marcely Rzymanové (zdroj: ČT24)

Kotrouš podle Lidových novin (LN) žádal úplatek ve výši 1,5 milionu korun. Podmiňoval tím prý další spolupráci s autoservisem Jíša, který se od roku 2005 stará o auta strážníků a který každoročně dostával od městské policie zakázky za přibližně 30 milionů korun.

Policie u Kotrouše našla desítky tisíc korun

„Suma 350 tisíc, o které se mluví v médiích, byla jen první splátka,“ uvedl v lednu státní úředník obeznámený s vyšetřováním. Policisté Kotrouše zadrželi se 150 000 korunami, dva dny předtím však od majitele autoservisu převzal dalších 200 000 v označených bankovkách. Podle LN však 200 000 Kč policie nenašla ani u Kotrouše doma ani v jeho kanceláři. V jeho pracovně na ředitelství policie nalezla pouze 72 tisíc korun, nešlo ale o stejné peníze.

Kotrouš byl po zatčení přeřazen na místo strážníka a byl postaven mimo službu. Plat proto podle dřívějšího vyjádření primátora Bohuslava Svobody (ODS) nepobírá. Město zatím nevyhlásilo výběrové řízení na nového ředitele, vedením městské policie je pověřen náměstek Ludvík Klema.

Vydáno pod