Maďarská mise zatím skončila, doma jsou i vojáci ze Slovinska

Doma jsou vojáci, kteří v posledních dvou měsících pomáhali hlídat maďarské hranice. Asistovali při převozech materiálů či stavbě školicího střediska. Již od úterý jsou zpět také vojáci, kteří pomáhali s ostrahou schengenských hranic ve Slovinsku.

Maďarská mise začala v polovině října, z Česka na vnější hranice schengenského prostoru odcestovalo 21 ženistů. Tři z nich se vrátili již dříve poté, co zaškolili maďarské kolegy v obsluze polních kuchyní. Zbytek pak maďarským kolegům pomáhal především v okolí základny Hódmezövásárhely. „Celkově jednotka najela téměř 40 tisíc kilometrů a přepravila více než 1500 tun materiálu,“ shrnula mluvčí 15. ženijního pluku Miroslava Štenclová.

Vojáci s sebou do Maďarska vezli kromě polních kuchyní také pět nákladních tater, jeden přepravník kontejnerů, pojízdnou dílnu a vrtákovou soupravu.

Podle velitele expediční skupiny Ondřeje Prokopa Maďaři hodnotili české nasazení velmi kladně, sám současně pochválil spolupráci. „Prověřilo schopnost českých a maďarských vojáků při řešení reálných situací způsobených migrační krizí,“ podotkl.

Na Vánoce se vrátily domů obě skupiny českých vojáků, které pomáhaly s ochranou schengenských hranic. Kromě Maďarska byli ženisté a také zdravotníci i ve Slovinsku. Působili na různých místech východní a jižní hranice Slovinska a společně se slovinskými vojáky procvičovali stavění drátěných zábran. Zdravotnická skupina pomáhala uprchlíkům na hraničním přechodu s Rakouskem Šentilj.

Právě na slovinské hranice zamíří další skupina českých vojáků, které armáda vyšle krátce po Novém roce – 5. ledna. Další pomoc by mohli vojáci v prvních měsících roku 2016 poskytnout Makedonii, a to hlavně materiální. Zemím postiženým migrační vlnou pomáhají i čeští policisté.

Vydáno pod