Bílo na Štědrý den? Leda mlha. Teploty vystoupají k osmi stupňům

V nižších polohách si i letos můžeme o bílých Vánocích nechat jen zdát. Podle předpovědi meteorologů bude příští týden převládat většinou zataženo a mlhavo, ojediněle s mrholením nebo se se slabým deštěm. Sněžit nebude ani na horách. Teploty zůstanou poměrně vysoké a budou se pohybovat v předvečer Štědrého dne až kolem 10 stupňů Celsia, na Štědrý den pak má být asi osm stupňů Celsia.

Česko tedy čeká  podobná situace jako loni a předloni, kdy právě 23. prosince padaly teplotní rekordy. V závěru vánočního týdne by se mělo začít slabě až mírně ochlazovat - na pátek zatím předpověď počítá s teplotami okolo šesti stupňů Celsia.

Předpověď počasí na vánoční týden
Zdroj: ČT24

Tak teplý listopad jako letos ještě v Klementinu nenaměřili

Letošní listopad byl v pražském Klementinu nejteplejší od začátku měření na této stanici, které se datuje od roku 1775. Pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu na nejstarší české stanici naměřil průměrnou měsíční teplotu 8,7 stupně Celsia, což je o 4,3 stupně více než průměr za posledních 241 let.

Meteorologové současně odhadují, že také prosinec 2015 se zapíše do historických tabulek jako jeden z nejteplejších v historii měření. „V listopadu 2015 byla v Praze Klementinu naměřena průměrná měsíční teplota 8,7 stupně Celsia. Měsíc listopad se umístil na prvním místě z 241 dosavadních listopadů od roku 1775,“ konstatovali. Naopak nejchladnější listopad byl v Klementinu v roce 1858 s průměrnou teplotou minus tři stupně.

obrázek
Zdroj: ČT24

Letošní listopad se umístil na třetím místě od roku 1961, kdy se v Česku průměrné teploty zaznamenávají. Průměrná měsíční teplota 5,7 stupně byla o rovné tři stupně Celsia vyšší než dlouhodobý průměr. Primát si podržel listopad 1963, kdy se teploměr vyšplhal v průměru na 6,4 stupně.

Dosavadní teplé počasí a předpověď počasí na nadcházející dny naznačují, že i letošní prosinec může přepisovat historické tabulky. „Letošní první dva prosincové týdny byly na našem území teplejší o přibližně čtyři stupně Celsia, než je dlouhodobý průměr,“ uvedli meteorologové.

Meteorolog Michal Žák: Jak bude o Vánocích (zdroj: ČT24)