Výhrůžka bombou interpelace nezastavila, nedostatek poslanců už ano

Poslanci měli od devíti hodin na pořadu jednání pravidelné interpelace na členy vlády. Schůze začala navzdory tomu, že ráno anonym ohlásil uložení výbušniny v dolní komoře parlamentu. Protože se nedostavil dostatek zákonodárců, předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) na hodinu přerušil jednání. Sněmovna poté schválila rozpočet zemědělského intervenčního fondu na příští rok. Měl by hospodařit s 37,2 miliardami korun, což je o 2,5 miliardy méně než letos.

Policie po oznámení uzavřela ulici vedoucí k budově. Předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD) ale uvedl, že počítá s obvyklým průběhem schůze dolní komory podle plánu. „Riziko nebylo vyhodnoceno tak, že by mělo mít vliv na chod Poslanecké sněmovny. Pokud nedojde ke změně, budeme pokračovat v jednání,“ řekl poslancům po zahájení jednání předseda dolní komory.

Události: Poslední letošní interpelace (zdroj: ČT24)

Hamáček řekl, že dostal od ochranné služby policie informaci o anonymní výhrůžce uložení bomby po osmé hodině. Záležitost podle něj neovlivní jednání poslanců, pokud policie nerozhodne jinak. Policisté po uzavření Sněmovní ulice vpouštěli jen lidi s kartou opravňující ke vstupu do dolní komory, tedy například zaměstnance.

Schůze poslanců sice začala pravidelnými interpelacemi, ovšem kvůli absenci členů vlády i poslanců ji zase Hamáček po chvíli přerušil. Poslanců nebyl v sále dostatečný počet k tomu, aby mohli hlasovat.