Lidé budou přímou volbou prezidenta zklamáni, předpovídá senátor Pithart

Praha – Občané vkládají do přímo voleného prezidenta příliš velké naděje, a budou proto brzy zklamáni. Nově zvolená hlava státu totiž nebude mít dostatek pravomocí, aby mohla ovlivňovat politickou situaci. Myslí si to odpůrce změny ústavy a místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL). Přímou volbu prezidenta horní komora Parlamentu schválila včera večer. Podpořilo ji 49 senátorů, proti návrhu se vyslovilo 22 zákonodárců.

„Lidé si od přímé volby hodně slibují. Hodně z nich by si přálo, aby tady byl někdo, kdo udělá pořádek,“ soudí Petr Pithart s poukazem na nespokojenost občanů se stávající situací ve společnosti. Voliči politickým stranám přestali důvěřovat, velké mínění nemají ani o Senátu a Poslanecké sněmovně, připustil zákonodárce v Hyde Parku ČT24.

Nový prezident, kterého si sami vyberou, je v očích občanů nová naděje, jak politické poměry v zemi změnit. „Vsadili na to, že to bude hlava státu. A proto si skoro 80 procent lidí přeje přímou volbu,“ vysvětlil Pithart zájem Čechů o změnu ústavy. Vkládané naděje ovšem přímo volený prezident podle něj nedokáže splnit. Jeho pravomoci se totiž nijak nezmění. „Naplnili jsme lidi nadějemi, ale ono to nebude fungovat,“ dodal.

Přímo volený prezident bude neodvolatelný, varuje Pithart

Pithart je navíc přesvědčen, že nový způsob volby prezidenta, který vejde v platnost již od října letošního roku, ústavní pořádek naopak zkomplikuje. „My jsme přímou volbou posílili legitimitu prezidenta a zároveň jsme ho učinili v podstatě neodvolatelným,“ upozorňuje na nebezpečnou situaci. „Je to logicky nesmyslný rozpor,“ tvrdí.

Petr Pithart, místopředseda Senátu:

„Ústava je orloj. Tam nemůžete vyměnit jedno kolečko nebo dvě kolečka a předpokládat, že ty hodiny půjdou tak, jak šly dřív. Ten orloj se sesype. Takové velké změny (ústava) nemůže vydržet.“

Prezidenta v Česku v současnosti může odvolat pouze Ústavní soud, a to na základě žaloby Senátu. Čerstvá novela však nově požaduje, aby žalobu prezidenta z velezrady schválili jak senátoři, tak poslanci. "Nyní se musí obě komory třípětinovou většinou shodnout, že prezident porušil ústavní pravidla a demokracii, až poté se mohou obrátit na Ústavní soud. Takové dvě většiny se ale nikdy nesejdou, předpokládá místopředseda Senátu.

V dnešní debatě s ostatními senátory Pithart označil návrh za riskantní zásah a „cizorodý prvek v rovnovážném systému ústavy“. Prezidentská kampaň, která bude volbě předcházet, bude podle něj velmi drsná a negativní. „Čím víc se bude volba blížit, tím víc budou média nutit kandidáty k siláckým prohlášením,“ obává se Pithart. Výběr nástupce Václava Klause se tak prý neobejde bez demagogie a vyhrocených sporů.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)