Kauza poslaneckých trafik: Žalobce rozhodne, zda pošle Nečase k soudu

Bývalý premiér Petr Nečas bude mít už brzy jasno, zda skončí kvůli údajnému uplácení poslanců před soudem. Nečas i s manželkou už prostudovali spis a žalobce nyní rozhodne, zda podá obžalobu. České televizi to potvrdil státní zástupce Rostislav Bajger z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. V případu je obviněný také bývalý úředník Roman Boček.

Spis teď dostane státní zástupce. „Budeme ho studovat a uvidíme, zda to povede k podání obžaloby či jinému rozhodnutí. Současně v této době budou obhájci moci učinit návrhy na doplnění dokazování,“ řekl ČT Bajger. Obvinění podle něj dostanou lhůtu minimálně měsíc. Další posun v případu tak lze očekávat nejdříve v lednu.

Advokát expremiéra Nečase Josef Lžičar uvedl, že navrhne, aby bylo trestní stíhání zastaveno. „Postoj je stejný od počátku – pan doktor Nečas se necítí být vinen trestným činem… O trafikách nerozhodoval,“ řekl.

Advokát nevyloučil výslech dalších poslanců

Lžičař také připustil, že po poradě s klientem možná navrhnou, aby policie vyslechla další poslance z doby, kdy byl Nečas premiérem. Ti by měli popsat, jaká panovala v Poslanecké sněmovně situace v souvislosti s přijímáním daňového balíčku. „Nechám to na klientovi, možná svědky navrhneme, až když bude podána obžaloba,“ doplnil.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nečas podle policie nabízel třem exposlancům ODS vysoké posty ve státní správě výměnou za schválení daňového balíčku, se kterým vláda spojila svou důvěru. Podle policie k tomu premiéra navedla Jana Nečasová (dříve Nagyová) spolu s někdejším náměstkem ministra zemědělství Romanem Bočkem (ODS), který je také obviněný. Samotné exposlance už zprostil obvinění Nejvyšší soud.

Nečasová je pojítkem mezi několika kauzami

Nečasová je v této větvi kauzy stíhána i kvůli údajnému krácení daní. Měla dostat dárky za 9,68 milionu korun, ze kterých ale nezaplatila daň. Finanční úřad ji dodatečně vyměřil na téměř 706 tisíc korun. Policie předpokládala, že dárky byly úplatky, které měly vlivným lidem zajistit udržení pozic ve firmách nebo přístup k Nečasovi. Žalobci chtěli Nečasovou kvůli darům původně obvinit z korupce, neměli ale pro to dostatek důkazů.

Nečasová je však podle vyšetřovatelů pojítkem hned mezi několika kauzami. Rozsáhlý spis se původně týkal podezření z ovlivňování veřejných zakázek a zneužití pravomoci ve spojení s úředníky a lobbisty. Žalobci ze spisu postupně oddělují jednotlivé kauzy.

Jako první se před soud dostal případ údajného zneužití vojenské tajné služby. Nečasová nechala podle obžaloby na podzim roku 2012 sledovat Nečasovu tehdejší manželku Radku, aby na ni sehnala kompromitující materiály. Soud ji v srpnu obžaloby zprostil, státní zástupce se ale odvolal. Kauzu bude nyní řešit Městský soud v Praze.