Škrlová byla propuštěna na svobodu

Pardubice – Pardubický soud rozhodl o podmínečném propuštění Barbory Škrlové na svobodu. Zkušební doba je sedm let, nad odsouzenou bude stanoven dohled. Škrlová byla odsouzena na pět let za podíl na týrání dětí v kauze Kuřim. Za její nápravu, zajištění bydlení a poskytnutí finanční pomoci se zaručil spolek Šalamoun. Škrlová odjela z věznice ve Světlé nad Sázavou kolem třinácté hodiny.

Za nápravu Škrlové, zajištění bydlení a poskytnutí finanční pomoci se zaručil spolek na podporu nezávislé justice Šalamoun a tuto záruku vzal soud při svém rozhodnutí v potaz. Dnešní jednání soudu v pobočce Krajského soudu Hradec Králové v Pardubicích bylo neveřejné. Soud de facto potvrdil rozsudek Okresního soudu v Havlíčkově Brodě, který o propuštění Škrlové rozhodl loni koncem listopadu. Na rozhodnutí soudu ale tehdy podal stížnost státní zástupce.

„Oproti původnímu rozhodnutí okresního soudu stanovil krajský soud odsouzené maximální možnou zkušební lhůtu v trvání sedmi let s vyslovením dohledu - jinak zůstalo usnesení okresního soudu fakticky beze změny. Krajský soud tak učinil ve snaze eliminovat jakoukoli možnou recidivu trestné činnosti odsouzené,“ uvedl Aleš Korejtko z pobočky krajského soudu v Pardubicích.

Škrlovou poslal brněnský soud do vězení na podzim 2008 a není jedinou odsouzenou v takzvané kuřimské kauze. Soud svým rozhodnutím poslal na devět a deset let do vězení dvě sestry, a to za brutální týrání synů jedné z nich. Pětiletý trest odnětí svobody dostali Jan Turek a Škrlová, která se vydávala za dívku Aničku a po svém útěku do Norska za týraného chlapce Adama. Na sedm let do vězení byli odsouzeni další pachatelé, Hana Bašová a Jan Škrla. Rozsudky později potvrdil olomoucký vrchní soud i Nejvyšší soud.

Barbora Škrlová byla propuštěna z vězení (zdroj: ČT24)
Vydáno pod