Počet obyvatel se zvýšil jen díky přistěhovalcům. Hlavně Slovákům a Ukrajincům

Obyvatel České republiky za letošní první tři čtvrtletí přibylo o zhruba 7800 na 10,546 milionu. Za nárůstem jsou jen přistěhovalci, víc lidí totiž zemřelo, než se narodilo. Uzavřených manželství bylo podle Českého statistického úřadu meziročně víc, rozvodů méně.

Podle čísel za tři letošní čtvrtletí přibylo migrací 8473 lidí. Dětí se přitom narodilo o 628 méně, než bylo zemřelých. Česko tak mělo na konci letošního září 10 546 120 obyvatel, meziročně o 13 241 víc.

Od letoška bude pravděpodobně každý rok o něco méně narozených než zemřelých a ten rozdíl se bude zvyšovat. Bez trvalého migračního přírůstku by klesal počet obyvatel České republiky.
Tomáš Fiala
katedra statistiky Vysoké školy ekonomické

Narozených statistici evidují 83 622, což bylo o 21 víc než před rokem. Nejvíce rodily třicetileté ženy a nejčastějšími prvorodičkami byly osmadvacetileté ženy. „Podle předběžných výsledků by měla být úhrnná plodnost pro rok 2015 mírně vyšší než v roce 2014. Loni přitom poprvé po 20 letech opustila oblast takzvané nízké plodnosti pod úrovní 1,5 dítěte na jednu ženu,“ uvedli statistici.

Vzrostl počet dětí narozených mimo manželství, z celkového počtu jich bylo skoro 48 procent a u prvorodiček dokonce 58 procent.

Zemřelých do konce září meziročně výrazně přibylo, podle statistiků hlavně kvůli nárůstu v prvním čtvrtletí. Za tři čtvrtletí v ČR zemřelo 84 250 lidí, o rok dřív jich bylo o 6213 méně. Muži umírali v mladším věku. Mužům bylo v době smrti v průměru 72,2 roku a ženám 79,5 roku.

Nejvíce se do Česka stěhují Slováci a Ukrajinci

Ze zahraničí přišlo do Česka za tři čtvrtletí 25 583 lidí, vystěhovalo se jich naopak 17 110. Přistěhovalců bylo o 5087 méně než před rokem, odcházejících lidí meziročně přibylo o 1336. Do země přicházeli zejména občané Slovenska a Ukrajiny. Pryč se stěhovali hlavně občané Ukrajiny či Ruska.

  • V roce 2100 by podle nejnižšího odhadu Českého statistického úřadu mohlo žít v Česku jen šest milionů obyvatel, nejvyšší odhad počítá s devíti miliony.
  • Česká populace bude podle předpokladů statistiků v průběhu příštího století postupně stárnout, největší podíl nejstarší věkové skupiny se očekává kolem roku 2050.
  • V příštích šedesáti letech očekávají statistici záporný přírůstek obyvatel, tedy větší množství zemřelých než narozených. Kolem roku 2070 by se tento trend měl obrátit.

Podle předběžných výsledků uzavřeli obyvatelé Česka v průběhu 1. až 3. čtvrtletí roku 2015 celkem 40 900 manželství, o sedm set více než ve stejném období roku 2014. Výrazně přibylo sňatků v květnu a v červenci, mírně v září. Nejvíce svateb se stejně jako v předcházejícím roce konalo v srpnu a červnu. Ze tří čtvrtin ženiši a nevěsty vstupovali do manželství poprvé. Svobodní muži v průměru ve věku 31,9 roku, svobodné ženy ve věku 29,2 roku.

Soudy v Česku vydaly letos do konce září rozhodnutí o 19 200 rozvodech, tedy o šest set méně než o rok dříve. Návrh na rozvod podává nejčastěji (téměř v polovině případů) žena, 30 % bylo společných návrhů na rozvod. Pětina mužů i žen se rozvedla nejméně podruhé.

Vydáno pod