Dobeš možná ustoupí od plošného školného

Praha – Ministr školství Josef Dobeš (VV) možná ustoupí od zavedení plošného školného. Řekl to po jednání výkonné rady Věcí veřejných. Bude o tom jednat s premiérem Petrem Nečasem a akademickou obcí. Výkonná rada jeho strany ale podmínila změkčení školného tím, že se zachovají finanční prostředky určené pro resort. Reagovala tak na výzvy TOP 09 na odložení placeného studia až na roky 2015–2016. TOP 09 ale oponuje, že nejde o odložení, ale reálný termín.

Studenti by jako kompromis platili jen zápisné a školné by hradili pouze při překročení běžné délky studia. „Dovedu si představit, že otevřeme debatu takzvaného negativního školného. Máme nejdelší systém placení školného v celé Evropě. Platíme sedm let (bakalář tři plus jeden rok, magistr dva plus jeden rok). Dovedu si představit, že zadarmo může být pět let, a co je nad pět let, tak se bude platit,“ řekl Dobeš na tiskové konferenci. Další rok studia by podle něj mohl stát kolem 20 000 korun. Zápisné by se mohlo pohybovat kolem 2 000 za semestr.

Josef Dobeš

„Současný systém vysokého školství je asociální. Jestliže studentovi, který po šesti a půl letech studia zanechá, na toto přispívá ze svých daní prodavačka se dvěma dětmi nebo denně tvrdě pracující řemeslník, tak jde o systém špatný. Překvapuje mě, že pravicová strana jako TOP 09 dnes po jednání se studenty ustupuje ze svých původních názorů, zvláště, když při projednávání programu na školství navzdory našim návrhům prosazovala placení školného tzv. na dřevo.“

VV tvrdí, že svým postojem reagují na TOP 09, která chce placení školného odsunout. „To, že pravicové strany najednou ustupují od myšlenky placení školného na vysokých školách, přimělo vedení Věcí veřejných pověřit ministra školství k jednání s premiérem… Chceme připomenout, že již v prosinci 2010 na své ideové konferenci navrhovaly Věci veřejné odložení školného. Tehdy byly Věci veřejné a ministr školství Josef Dobeš kritizováni z porušení koaliční smlouvy. Intenzivní kritika přišla mimo jiné ze strany TOP 09,“ uvádí VV v tiskové zprávě důvod náhlého obratu.

TOP 09 ale tvrdí, že nejde o odsunutí, ale o reálný termín, na spoluúčasti studentů dál trvá. „Realisticky jiná možnost než rok 2015/2016 není. Loňský rok ministerstvo školství na přípravu promeškalo,“ řekla poslankyně TOP 09 a šéfka sněmovního školského výboru Anna Putnová. Podle ní je před zavedením školného nutné mít zákon o finanční pomoci studentům, jeho záměr ale ministerstvo připravilo špatně. „Chceme prosazovat motivační školné, které bude zůstávat v systému vysokých škol, a chceme, aby bylo dobře připravené,“ uvedla ve Studiu ČT24. Pokud se podaří spustit školné dřív, bude podle svých slov jen ráda, považuje to ale za nereálné.

Řádnou přípravu příslušných zákonů považuje za zásadní problém i rektor ČVUT Václav Havlíček. „Školné nelze zavádět retroaktivně, studenti, kteří budou nastupovat do prvních ročníků vysokých škol, musí znát podmínky, za jakých tam budou vstupovat,“ řekl ve Studiu ČT24. Školné podle něj může přispět k lepší studijní morálce i ke zvýšení úrovně vysokoškolského vzdělání, ale pouze za předpokladu, že to nebude záplata na díru ve státním rozpočtu, naopak přispěje k hlubokému podfinancování vysokých škol.

Vláda se k reformě vysokého školství zavázala ve svém programovém prohlášení. Loni Dobeš přišel s věcnými záměry zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům, které by měl kabinet brzy projednávat. Mají upravit pravidla fungování univerzit, školné, studijní spoření a půjčky na vzdělání. Proti oběma záměrům se postavila Česká konference rektorů (ČKR) i Rada vysokých škol. Kritikou nešetřily ani odbory a opozice.