Paroubek opustí sněmovní výbor, mluví o politické mstě

Praha – Poslanci ČSSD navrhli v pátek výměnu někdejšího předsedy své strany Jiřího Paroubka ve funkci místopředsedy rozpočtového výboru. Paroubek, který nyní vede stranu Národní socialisté-LEV 21, reagoval slovy, že s odchodem souhlasí, nelíbí se mu ale postup jeho bývalé strany. Snaha o jeho odvolání je prý „aktem politické msty a lidské ubohosti“.

Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce chtějí sociální demokraté Paroubka ve výboru vystřídat poslancem Jiřím Zemánkem. Pokud tomuto návrhu sněmovna vyhoví, bude se řešit otázka místopředsednické funkce, kandidátem může být kterýkoli sociálnědemokratický člen výboru.

Z výboru má odejít i bývalý poslanec ODS Doktor

Dalším místopředsedou rozpočtového výboru, který se rozešel se svojí stranou, je dřívější daňový odborník ODS Michal Doktor. Ze strany vystoupil loni v listopadu na protest proti tomu, že se ministrem průmyslu stal náměstek jihočeského hejtmana Martin Kuba. Doktor dnes řekl, že i on má být společně s Paroubkem odvolán z funkce místopředsedy výboru, a to na plánované schůzi výboru 29. února.

Bývalý člen ODS Michal Doktor
Zdroj: ČT24

Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury má Doktora v rozpočtovém výboru nahradit poslanec Radim Jirout. „Na začátku byla domluva o poměrném zastoupení stran ve výborech. Jako ODS máme mít v rozpočtovém výboru osm poslanců. V této chvíli máme sedm,“ podotkl. „Nikoli náhodou budou o těchto změnách hlasovat průniky stejných podmnožin rozpočtového výboru sociální demokracie a ODS. Oni se navzájem podpoří ve svých zájmech,“ reagoval Doktor.

Paroubek dnes připomněl, že už v minulosti prohlašoval, že svou funkci ve výboru opustí dobrovolně a okamžitě, pokud za něj bude nalezena adekvátní náhrada. „Myslím totiž, že jako bývalý premiér a ministr, ale také jako dlouholetý náměstek primátora pro finance mám k problematice státního rozpočtu, a fiskální problematice vůbec, co říci,“ prohlásil dnes. Myslel si prý, že mu společně s opoziční ČSSD jde o dobře odvedenou „práci pro občany“.

Paroubek prý chápe, že ČSSD, která původně tvrdila, že jej nahrazovat nehodlá, o celé věci uvažuje jen ve stranicko-politických schématech, a proti návrhu na výměnu neprotestuje. „Protestuji proti přístupu k celé této záležitosti ze strany ČSSD,“ prohlásil ale. Jeho někdejší strana se prý podobně zachovala už před Vánoci, kdy navrhla společně s vládními Věcmi veřejnými „nebývalou změnu zasedacího pořádku v Poslanecké sněmovně“, ačkoliv tvrdila, že se stejně jako VV chovat nebude.