Vánoce budou uplakané, zima přijde až po Novém roce

Do konce roku potrvá v České republice teplé počasí, obvyklé projevy zimy můžeme očekávat až začátkem ledna příštího roku. O Vánocích spadne nejvíce srážek, rtuť teploměru se přes den bude pohybovat okolo čtyř stupňů a v noci klesne lehce pod nulu.

„Předpovědi jsou rozporuplné, ale obecně se dá říct, že by mělo pokračovat teplé počasí. To sněhu na horách přát nebude, ani tomu, který je už uměle nasněžen na sjezdovkách,“ předeslala meteoroložka ČT Marie Odstrčilová. Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) očekávají v příštím týdnu velkou oblačnost s občasným deštěm. Teploty v noci by se měly hýbat kolem bodu mrazu, přes den pak v průměru kolem šesti stupňů Celsia.

Od 14. prosince až do 10. ledna bychom měli zažívat teplotně nadprůměrné období. „Ve druhé polovině předpovídaného období (začátek ledna) se očekávají teploty přibližně na úrovni dlouhodobých průměrů,“ uvádějí meteorologové.

Meteoroložka ČT: Teplo potrvá (zdroj: ČT24)

Průměrná teplota pro období od 14. prosince do 10. ledna je minus 1,3 stupně Celsia. Nejnižší průměrnou teplotu naměřili meteorologové na přelomu let 1962 a 1963, a to 7,6 pod nulou. Naopak nejtepleji bylo na konci prosince 2006 a začátkem ledna 2007, kdy průměrná teplota dosáhla 3,5 stupně Celsia.