Útvar proti praní špinavých peněz loni zajistil 808 milionů korun

Praha - Finanční analytický útvar (FAÚ) ministerstva financí, který bojuje proti praní špinavých peněz a financování terorismu, loni zajistil přes 808 milionů korun. O rok dříve to bylo 287 milionů korun. Vyplývá to ze zprávy útvaru, kterou na webu zveřejnilo ministerstvo financí. Útvar loni podal 256 trestních oznámení, o rok dříve to bylo 296 trestních oznámení. Naopak počet oznámení o podezřelých obchodech a transakcích loni stoupl o 83 na 1970.

FAÚ loni předal celkem 747 podnětů k šetření celníkům a daňové správě, předloni to bylo 639. „Na základě těchto podnětů FAÚ byla doměřena dodatečná daň v objemu jednotek miliard korun. Za vysoké pracovní nasazení bych rád všem pracovníkům útvaru poděkoval,“ uvedl dnes ministr financí Miroslav Kalousek.

Narůstá podíl případů daňové a korupční trestné činnosti

Z výroční zprávy útvaru vyplývá, že narůstá podíl případů daňové trestné činnosti, trestné činnosti obecně podvodného charakteru a dále trestné činnosti korupční povahy. Součástí toho je vždy podle útvaru snaha o legalizaci takto získaných peněz.

FAÚ je součástí celosvětové sítě takzvaných finančních zpravodajských jednotek zřízených pro boj proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Vedle toho je současně také koordinátorem uplatňování mezinárodních sankcí.

FAÚ loni zjišťoval například toky peněz od firmy ProMoPro, která v době českého předsednictví EU zajišťovala pro stát zakázku na audiovizuální služby, kterou se zabývá protikorupční policie. Prověřoval také majetkové poměry poslance Věcí veřejných Michala Babáka a podle médií i někdejšího ministra zemědělství a nynějšího moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD).