Ministerstvo vnitra plánuje do dvou let očipovat všechny občanské průkazy

Občanský průkaz s čipem by měl podle plánu ministerstva vnitra do dvou let vlastnit každý Čech. Nyní je tato varianta dokladu volitelná, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale vyzval šéfa resortu Milana Chovance (ČSSD) k vypracování příslušné předlohy. Karta by měla mít řadu funkcí a otevřít cestu k další elektronizaci veřejné správy.

Lidé si mohou o občanský průkaz s čipem na úřadech žádat od ledna 2012. Zaplatí za něj pětistovku. Nemají o něj ale téměř žádný zájem. „Vydají se zhruba 2 až 3 tyto průkazy měsíčně,“ říká mluvčí Městského úřadu Prahy 7 Martin Vokuš. 

Čip na průkazu se totiž dá použít pouze k elektronickému podpisu, další účely zatím neplní. Kartu s čipem tak vlastní necelých 30 tisíc lidí. „Bylo slíbeno, že bude obsahovat třeba i průkaz pojištěnce, průkaz do knihovny a parkovací kartu,“ připomíná Lukáš Vojtěch z Elektrotechnické fakulty ČVUT.

„Na tom, aby tady byla jednotná elektronická identita občana, bychom měli pracovat jako vláda a měli bychom takový systém připravit,“ uvedl premiér na jaře tohoto roku. Ministerstvo vnitra na záměru pracuje. Plánuje, že očipovaný doklad bude od roku 2017 povinný. A bude zadarmo.

Občanský průkaz
Zdroj: ČT24

Čip ušetří cestu na úřad

„Na čipu bude takzvaný autentizační certifikát, který bude sloužit ke vzdálené identifikaci občana vůči portálům veřejné správy,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Martina Němcová. Ověřování totožnosti má být jednodušší, provést by šlo nejen přímo na úřadě, ale i na dálku. Lidé by tak mohli dokumenty podávat z domova a nemuseli by vážit cestu na úřad.

Odborníci zdůrazňují nutnost systém dobře zabezpečit. „Pokud by to bylo čitelné na větší vzdálenost nebo se tam dostaly informace, které tam být nemají, tak to může být poměrně problematické,“ soudí internetový publicista Daniel Dočekal. Aby byl občanský průkaz s čipem povinný, musí nejdřív nové příslušné zákony projít celým legislativním procesem.

Občanský průkaz s čipem by mohl mít do dvou let každý Čech (zdroj: ČT24)

Německé občanky v mikrovlnce

Zprávy o sledování digitální a telefonické komunikace Evropanů Národní bezpečnostní agenturou (NSA) Spojených států způsobily na starém kontinentu neklid. Německé sociální sítě hýří radami, jak se špehování nejen ze strany amerických tajných služeb vyhnout. Od roku 2010 jsou v Německu všechny vydávané občanské průkazy elektronické, s čímž se především mládež neztotožňuje. Mladí Němci tak rebelii proti establishmentu sytí tím, že čip v průkazu nechají zničit v mikrovlnné troubě, jak radí jeden z videomanuálů. Ten na kanálu YouTube zhlédlo už 350 tisíc lidí.

Vydáno pod