Mládek: V OKD hrozí velké propuštění, v krajním případě konkurz

Mistr průmyslu Jan Mládek se shodl s odboráři, že návrhy šéfů společnosti New World Resources na novou dohodu se státem jsou nepřijatelné. Připustil, že hrozí uzavření Dolu Paskov, propouštění, v krajním případě konkurz OKD. Odmítl prozradit všechny požadavky vlastníků. „Chtějí například, aby stát vyjednal s odbory snížení mezd zaměstnanců," uvedl. Kolik žádá NWR peněz, nechtěl říct. Odborový předák Josef Středula předtím řekl České televizi, že má jít o 150 milionů eur na mzdy.

Na tiskové konferenci nechtěl Mládek ani Středula částku komentovat.  Šéf hornických odborů Jan Sábel upřesnil, že snížení mezd zaměstnanců si majitelé představují o pět procent. Podle předsedy odborů OKD Jaromíra Pytlíka by se jednalo asi o tři sta milionů. „Považuji tento návrh za nepřijatelný a také za nemorální,“ řekl Pytlík. 

Situace je velmi vážná a nejde zdaleka jen o Důl Paskov, ale o celou společnost OKD. Hrozí výrazné propouštění a v krajním případě konkurz OKD. Chceme pomoct horníkům, ne však firmě.
Jan Mládek

Situaci OKD má v pondělí řešit vláda i tripartita. Na čem konkrétně se dohodl ministr s odboráři, není příliš jasné. Rozhodně je podle nich nutné řešit pomoc ohroženým zaměstnancům dolů a regionu, pro který by mohl mít krach těžební firmy s jedenácti tisíci zaměstnanci vážné následky.

„Sociální smír má pro nás vysokou prioritu. Je potřeba pomoci horníkům, regionu, ne však zadlužené firmě. Situace je opravdu vážná a nejde zdaleka jen o Důl Paskov, ale o celé OKD. Hrozí výrazné propouštění a v krajním případě i konkurz,“ prohlásil Jan Mládek. Dodal, že návrh na konkurz přichází na řadu v okamžiku, kdy je firma předlužená.

Ministr řekl, že případný útlum dolů by mohl zajišťovat státní podnik Diamo. Zdůraznil také, že bude apelovat na uzákonění dřívějších odchodů horníků do důchodu. Návrh, který schválila vláda, musí ještě odsouhlasit parlament.

Podle šéfa hornických odborů Jana Sábela hrozí, že jen v  okrese Karviná vzroste počet nezaměstnaných o dvacet až třicet tisíc. „Pokud by však mělo dojít k další restrukturalizaci OKD,  je reálná obava, že by majitelé přitom vyvedli z firmy další peníze,“ míní Sábel. V minulosti již podle něho vlastník vytáhl z těžební firmy na pět desítek miliard.

Při krachu OKD by mohlo přijít o práci až 14 tisíc horníků (zdroj: ČT24)

Zástupci vlády a odborů aktuálně řeší stiuaci v OKD, protože kvůli nízkým cenám uhlí do konce roku padne dosavadní dohoda státu s NWR, která měla zaručit činnost prodělečného Dolu Paskov do roku 2017. Stát měl přispět šesti sty miliony na sociální programy pro horníky. Majitelé nyní přišli s tím, že uzavřou důl už v příštím roce, pokud nedostanou majetkovou podporu. Druhou variantou má být převod šachty na stát.

Mládek i šéf resortu financí Andrej Babiš, kteří mají novou dohodu s NWR uzavřít, obě varianty odmítají. Se zástupci společnosti se mají sejít v lednu. „Mám naději, že do ledna budou jejich návrhy úplně jiné,“ řekl Mládek. Dodal, že to, s čím příšli zástupci NWR nyní, je nedůstojné, což je podle něho ještě velmi slabé slovo.

Předák Českomoravské konfederace odborových svazů Středula označil návrhy NWR za vydírání. „Jednají jako ti, kteří v nouzi žádají výpalné od těch, kteří jejich situaci nezpůsobili,“ řekl Středula.

Vedení OKD nechce rozruch, který vyvolaly návrhy NWR, komentovat. Mluvčí firmy Ivo Čelechovský zopakoval, že společnost je ve složité situaci kvůli nízkým cenám uhlí, kterou se nepodřilo zlepštit ani řadou úsporných opatření. „V souvislosti s dohodou se státem jde NWR o sociálně zodpovědné řešení pro všechny strany,“ uvedl.