Na sedmimilionové odstupné nemá exšéf Českých drah nárok, rozhodl soud

Bývalý generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený nedostane sedm milionů korun, o které se s bývalým zaměstnavatelem soudil. Jeho žalobu soud zamítl – zatím nepravomocně. Miliony chtěl Zelený od drah jako odstupné poté, co musel předčasně odejít z čela společnosti.

Dalibor Zelený se v létě 2013 za ministra dopravy Zdeňka Žáka vrátil po deseti letech do čela Českých drah, ale již v únoru dalšího roku ho nový ministr Antonín Prachař (ANO) odvolal. Zeleného přesvědčení, že ruku v ruce s výpovědí mělo jít sedmimilionové odstupné, však nyní odmítl soud. Částka souvisela s konkureční doložkou, která dvojnásobnému řediteli drah zapovídala po odchodu od ČD rok pracovat u konkurence, tedy u české železniční společnosti.

Uspěly tak dráhy, které prohlásily konkurenční doložku za neplatnou, protože ji neschválila dozorčí rada.

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná upozornila, že rozsudek je nepravomocný a je možné se proti němu odvolat.

Zelený – ředitel, který musel přeobjednat pendolina a odříct railjety

Dalibor Zelený byl ředitelem drah poprvé v letech 1998 až 2003, za jeho vedení tehdejší státní organizace řešila problémy s nákupem jednotek Pendolino, kterých objednala deset u ČKD a nakonec jich odebrala sedm od Alstomu. Zelený také provedl dráhy obdobím transformace, při které vznikla nová akciová společnost se starým jménem, která už neměla na starost infrastrukturu.

Zeleného návrat následoval poté, co ministr Žák prosadil odvolání předchozího ředitele ČD Petra Žaludy, s nímž měl již dříve spory. Během zhruba půlročního působení Dalibora Zeleného se dráhy vzdaly zvažovaného nákupu dalších osmi souprav RailJet. Dráhy také tehdy zahájily po tříletém čekání mezinárodní provoz nových lokomotiv Škoda.

Podle médií se teď Dalibor Zelený živií poradenstvím mimo území České republiky. Je také členem rady města v České Třebové.