Statisícové odměny pro náměstky ministrů - ministerstva je většinou hájí

Praha - Další několikasettisícové odměny k platu pro náměstky na tuzemských ministerstvech. Česká televize zjistila, že šestimístné odměny za rok 2011 vypláceli třeba ministr vnitra Jan Kubice, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nebo ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Nedávno přitom ČT poukázala na vůbec nejvyšší udělené prémie - ty dal podřízeným ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09), v jednom případě šlo o 600 tisíc, ve druhém pak o 500 tisíc korun.

Dvacet více než stotisícových odměn na ministerstvu práce není úplnou výjimkou. Přestože náměstci a ředitelé na jiných ministerstvech dostávali navíc k platu částky nižší, v Česku nebylo loni jediné ministerstvo, kde by si vedení prémie nevyplatilo vůbec. Například na úřadu Jana Kubiceho si náměstci přišli za rok na 85, 200, 250 a v jednom případě na 300 tisíc korun navíc k platu. „Ta nejvyšší odměna byla zdůvodněna plněním mimořádně významných úkolů pro ministerstvo vnitra,“ uvádí bez bližších podrobností mluvčí úřadu Vladimír Řepka.

„Je důležité uvést, že pan ministr letos stanovil stropy na výše odměn a ty byly dodrženy. Celkově tak došlo ke snížení prostředků na odměny, protože zatímco v předchozím roce bylo na odměnách vyplaceno 1,6 milionu korun, tak za loňský rok to byla pouhá polovina,“ zdůrazňuje Řepka. 

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Ministerstvo spravedlnosti své prémie zdůvodňuje podobně. Jiří Pospíšil dal rovněž prémie všem náměstkům - jeden si tak k platu přilepšil o 100 tisíc, další o 135, třetí o 145, čtvrtý o 190 a poslední o 290 tisíc korun. „Podstatné je, že objem mzdových prostředků na ministerstvu spravedlnosti byl o více než patnáct procent nižší než v předchozích letech, takže i z těchto prostředků jsme vypláceli odměny,“ vysvětluje ekonomický náměstek Pavel Kasík a dodává, že ministerstvo odměny považuje za přiměřené výkonu a nasazení všech náměstků: „Konkrétně dvě nejvyšší odměny, které byly určeny náměstkům, se týkaly náměstka sekce legislativní a náměstka sekce justiční. V obou případech šlo o mimořádné zatížení těchto pánů v období schvalování občanského zákoníku, znamenalo to vysoké pracovní nasazení, jako například projednávání mimo běžnou pracovní dobu prakticky během celého roku.“

Odměny na ministerstvu spravedlnosti
Zdroj: ČT24

O bonusy nepřišli ani manažeři ministerstva financí. Každý měsíc dostali průměrně k platu asi dvacetitisícovou prémii, za rok tak vydělali zhruba čtvrt milionu navíc. Nejvyšší jednorázovou odměnou byla prémie pro náměstka ve výši 170 tisíc korun. „Ministerstvo financí loni chystalo celou řadu reforem, reformu daňovou, důchodovou, řadu úsporných opatření, řadu novel legislativy, takže ty odměny jsou odpovídající tomu, jak velmi časově náročné úkoly náměstci ministra financí měli,“ uvádí mluvčí ministerstva Ondřej Jakob a rovněž argumentuje tím, že nešlo o žádné peníze nad rámec rozpočtu ministerstva: „Všechny tyto prostředky jdou z uspořených peněz, kdy jsme zmenšili počet zaměstnanců, jsou zde i částečné úvazky, takže nejde o žádné peníze navíc, ale jde o ušetřené prostředky.“

Odměny na ministerstvu financí
Zdroj: ČT24
Vydáno pod