Jednal jsem o dědictví, tvrdí Ransdorf o svém zatčení

Události: Švýcaři drží ve vazbě jednoho Slováka, Ransdorf vinu odmítá (zdroj: ČT24)

Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM), kterého se třemi Slováky minulý týden v Curychu zatkla švýcarská policie, údajně chtěl získat informace k dědictví po zesnulé švýcarské občance. Informace o obvinění čtveřice, s níž přišel v pondělí slovenský server Aktuality.sk, se nepotvrdila. Serveru měla obvinění potvrdit mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Curychu Corinne Bouvardová.

Policie europoslance ve čtvrtek zadržela ve švýcarské bance spolu se třemi Slováky. Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák v sobotu řekl, že švýcarská policie zadržela čtveřici kvůli podezření, že se v curyšské bance pokusila o převod vysoké částky peněz na základě dokumentů, které neodpovídaly skutečnosti.

„V minulosti se na mne obrátili určití lidé, že mají nepohyblivého známého. Tento známý měl údajně zdědit značné finanční prostředky ve Švýcarsku. Měl k tomu obdržet usnesení švýcarského soudu o tom, že tyto prostředky bude spravovat konkrétní banka ve Švýcarsku. Dále mu tato banka měla údajně posílat pravidelné výpisy účtu, ale jinak s ním nekomunikovala,“ vysvětluje nyní Ransdorf v rozhovoru pro Parlamentní listy.

Dědic se zdravotními komplikacemi, který v případu dosud vystupuje pod iniciálami V. H., má mít podle europoslance české občanství, osobně ho ale prý nezná. „Lidé kolem pana V. H., především jeho manažer, pan P. G. (Peter Guzmický - pozn. red.), se domnívali, že mohu s bankou otevřít komunikaci, a proto mne vybavili plnou mocí, která mne k tomuto jednání opravňovala,“ uvedl již během dne ve svém prohlášení.

Do případu prý vstoupil právě proto, aby mezi bankou a dědicem zprostředkoval kontakt. „Ověření vztahu bank ve Švýcarské konfederaci k dědicům mělo pro mne jako pro politika zásadní význam,“ dodal s tím, že za své angažmá nic slíbeného neměl. Odmítl také, že by šlo o výběr jakékoliv sumy z této banky.

Obvinění v mlze

O tom, že je v případu český europoslanec spolu s dalšími třemi Slováky (včetně Guzmického) obviněný, informoval slovenský server Aktuality.sk. Podle Moniky Tódové ze slovenského Denníku N slovenské ministerstvo zahraničí tvrdí, že u trojice Slováků obvinění nepadla. „Pan Guzmický je stále zadržovaný a pan prokurátor potřebuje ještě několik dní, aby se rozhodl, zda ho obviní, nebo propustí,“ uvedla.

Další z aktérů Juraj H. serveru Aktuality.sk sice potvrdil, že obvinění padlo, prokurátor ho ale podle něj následně zrušil. Švýcarsko o tom ovšem žádnou informaci neposkytlo. 

Ransdorf: Nacistická stopa? V žádném případě

Podle Denníku N mohly peníze na účtu ve švýcarské bance, kvůli kterému byl Ransdorf spolu se Slováky zadržen, údajně patřit dědici významného nacistického pohlavára. Napsal to s odvoláním na vyjádření starosty obce Ivanka pri Nitre Ľuboše Gála, který tvrdí, že dokumenty o účtu viděl už před dvěma lety.

„Kontaktoval mě jeden známý, který byl v tom zapleten a ukazoval mi kompletní dokumenty. Nepřikládal jsem tomu žádný význam, ani jsem té pohádce nechtěl věřit,“ řekl listu Gál. „Líčili mi to tak, že ten nacistický pohlavár již dávno nežije a V. H. má být jeho jediný dědic. Část peněz na účtu měla být ze zbrojařského průmyslu a část z patentů,“ dodal.

Na účtu ve švýcarské bance by podle Gála měla být uložena mnohem vyšší částka než 350 milionů eur (9,45 miliard korun), kterou v souvislosti s incidentem ve švýcarské bance zmiňovala slovenská média.

Redaktorka Denníku N: Jeví se to jako pokus o podvod (zdroj: ČT24)

Nacistickou stopu ovšem Ransdorf popírá. „Osoba, po které se mělo dědit, měla mít podle některých zpráv židovské kořeny. V žádném případě se nemělo jednat o jakékoliv dědictví po příslušníkovi SS, jak se též spekuluje, či o majetek Židů, kteří si jej v bance za války uschovali. Mělo jít o dědictví po občance Švýcarské konfederace, která zemřela v roce 2005.“

Gál, na kterého se odvolává slovenský tisk, nastoupil jako starosta Ivanky pri Nitre právě po Peteru Guzmickém. Podle informací České televize zůstal právě Guzmický jako jediný ve švýcarské vazbě. Problémy se zákonem navíc nemá poprvé. Za podezřelé obchody už stál třikrát před soudem. „U nás je celkem dost mediálně známý, byl obžalovaný z několika trestných činů. Šlo o podvody s pozemky, fiktivními fakturami,“ řekl Gál Českému rozhlasu. 

Nacista, bohatý strýc nebo teta?

Další dva Slováci, kteří v případu figurují – Juraj H. a Attila D. – nejsou veřejně známí. Podle deníku Právo k nim ale vedou nitky dvou bankovních skandálů z Česka, při kterých šlo o podvodné výběry stamilionů korun na základě padělaných dokumentů.

Juraj H. také tvrdí, že šli do banky jako prostředníci českého občana, který měl zdědit velké jmění po svém strýci, jenž do Švýcarska kdysi emigroval – Ransdorf přitom hovoří o ženě. O jak velké jde dědictví a proč dědic potřeboval prostředníky, ale nevysvětlil.

Ransdorf se bude hájit před věrchuškou

V úterý bude Ransdorf vysvětlovat podrobnosti i členům stranického vedení. „Není to pro KSČM vůbec příjemné… I  kdyby se kolega Ransdorf absolutně očistil, tak komunistická strana poškozená bude… Měli bychom se těchto věcí vyvarovat, i když se jednalo o ryze soukromou iniciativu,“ řekla v Interview ČT24 europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

Ransdorfa mrzí, že mu představitelé KSČM nevyjádřili podporu. „Místo toho začínají zdůrazňovat, že jsem europoslancem de facto proti jejich vůli, že mám vyvodit odpovědnost z celé kauzy,“ poznamenal. „Kauza je medializovaná a poškozuje nejen mne, ale i Evropský parlament, Českou republiku a i politickou stranu, za kterou jsem byl zvolen.“

Konečná: Kauza kolegy Ransdorfa komunistickou stranu poškodí (zdroj: ČT24)

Zeman: Není to poprvé, co Ransdorf naletěl

Ke kauze se vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Ransdorf podle něj zřejmě někomu opět naletěl: „Nebylo to poprvé v životě. Před několika lety naletěl podvodníkovi s obrazy, teď zřejmě naletěl někomu jinému.“ Ransdorfa v roce 2006 oslovil jeho spolužák Jiří Kotas s nabídkou na výhodnou koupi obrazů. Později se ale ukázalo, že díla od Picassa nebo Chagalla jsou zdařilé padělky.