Řidiči se dočkají značek na přání. Registrace bude jednodušší

Kabinet Bohuslava Sobotky kývnul na zjednodušení pravidel registrace aut. Přihlášení vozu by tak mělo být možné na kterémkoli úřadě, a nejen v místě vlastníkova bydliště. Novela má také zavést registrační značky na přání.

Zrušení místní příslušnosti registračních úřadů má majitelům aut zjednodušit proces. Pokud návrh schválí i parlament a podepíše prezident, mohla by nová podoba zákona platit od poloviny roku 2016.

Další novinkou, která má platit od příštího roku, je několikrát odložený start takzvaných registračních značek na přání. Majitelé aut si budou moci za poplatek nechat na registrační tabulku vytisknout vlastní text, který by ale neměl obsahovat například vulgarity.

Na značkách aut nebude moct být cokoli
Zdroj: ČT24

Přidělení vlastní kombinace alfanumerických znaků na jednu tabulku by mělo stát 5 tisíc korun, tedy 10 tisíc korun na vozidlo. Už v létě začal vznikat manuál, který vymezuje možnosti pro výrazy na značkách. Hned několik institucí se podílelo na kompletaci zakázaných slov, mimo jiné i Ústav pro jazyk český Akademie věd, který ministerstvu dopravy zaslal hned 800 výrazů.

Bandity ani fusekle na značce neuvidíme

Objevila se mezi nimi i obvyklá slova jako banditi, fusekle, nádivka nebo prevít. Zakázané by měly být i výrazy podněcující k rasismu nebo xenofobii. Řidiči si také nebudou moci na značku umístit textové znaky, jako třeba otazník, vykřičník nebo hvězdičku. Libovolnou kombinaci sedmi nebo osmi znaků předají řidiči ke schválení úředníkům na obecních úřadech s rozšířenou působností.

Kvůli dodávce tabulek pro registrační značky na přání oslovilo ministerstvo dopravy čtveřici firem z ČR a ze zahraničí, které by měly od nového roku značky dodávat. Jde o tuzemskou firmu Hicon, slovenskou společnost Turčandelta, polskou Utai a německou firmu Erich Utsch AG. Hicon je dlouholetým monopolním dodavatelem registračních značek pro ministerstvo dopravy.

Vydáno pod