Ransdorfa, zatčeného v curyšské bance, už policie propustila

Český europoslanec Miloslav Ransdorf byl zadržen ve Švýcarsku, potvrdila tamní policie. „Vyslechli jsme ho spolu s dalšími třemi muži ze Slovenska,“ řekla policejní mluvčí Judith Hoedlová. Server dennikn.sk uvedl, že trojice Slováků chtěla vybrat 350 milionů eur (tedy 9,45 miliardy korun) z banky, kde je účet na jméno Ransdorf. Slováci jsou prý bílí koně. V pátek večer europoslance švýcarské úřady propustily.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že ho švýcarská strana informovala o zadržení Ransdorfa a dalších tří osob při páchání finančního trestného činu. Podle slovenského serveru do švýcarské banky vešla trojice Slováků spolu s Ransdorfem. Banka ale odmítla stamilionovou transakci provést, když na jednom z předložených dokumentů neodpovídalo datum narození. Muži se pak prý začali chovat agresivně a zasáhla policie. Až posléze se začal vyšetřovat původ peněz.

„Policie zadržela čtyři muže, mezi nimi i toho, kterého jste jmenovali. Byli u nás na policii vyslechnuti a předáni státnímu zastupitelství v Curychu,“ řekl mluvčí curyšské policie Marco Cortesi. Mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková potvrdila, že tuzemská policie spolupracuje se švýcarskou stranou ohledně pokusu o podvod, na kterém se měl podílet český občan.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) řekl, že v případu jde s největší pravděpodobností o pokus o finanční podvod. „Jedná se s největší pravděpodobností o nějaký pokus o finanční podvod. Mluvil jsem se svým kolegou Kaliňákem a také on potvrzoval, že s tímto naším europoslancem byli zadrženi tři občané Slovenské republiky,“ řekl ministr.

"Tři slovenští občané byli zadrženi společně s českým europoslancem Ransdorfem poté, co se pokusili vybrat 350 milionů eur ve švýcarské bance s falešnými průkazy totožnosti."
Ivan Netík
mluvčího slovenského ministerstva vnitra

Ransdorfovo propuštění potvrdil šéf komunistů Vojtěch Filip. Předpokládá, že se europoslanec vrátí do Česka. Po propuštění s ním prý zatím nemluvil. Už odpoledne Filip ČTK řekl, že Ransdorf bude podle informací, které získal prostřednictvím českého zastupitelského úřadu ve Švýcarsku, vyšetřován na svobodě.

Podle ministerstva zahraničí se ve Švýcarsku na Ransdorfa nevztahuje imunita poslance Evropského parlamentu. „Vzhledem k tomu, že byl ve Švýcarsku, tak tam vůbec nemůže používat imunitu europoslance, tam se to na něj vůbec nevztahuje,“ objasnila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Imunita platí jen v členských zemích EU.

"V tomto konkrétním případě, pokud by to byl ´zjevný trestný čin´, je obtížné si představit, že by mohl být chráněn imunitou," dodal mluvčí Evropského parlamentu Jaume Duch-Guillot.

I kdyby měl politik diplomatický pas, není to důvod, aby nebyl zadržován. „Diplomatický pas přispívá pouze k tomu, že když někam letíte, tak vás mohou rychleji odbavit nebo nepotřebujete do jistých zemí víza, ale neopravňuje vás k tomu, že můžete páchat trestnou činnost nebo že by vás nemohla zadržet policie nebo že nemůžete být dán do vazby,“ upřesnila mluvčí Lagronová.

„Informace jsem si ověřoval prostřednictvím našeho zastupitelského úřadu. Potvrdilo se, že byl zadržen a že probíhá prvotní šetření. Předpokládám, že až se bude možné s panem europoslancem spojit, že podá i vysvětlení komunistické straně," dodal Filip ve vysílání ČT24.
Pokud se prý potvrdí, že došlo ke spáchání trestného činu, bude o budoucnosti Ransdorfa jednat i komunistická strana: „V minulosti – pokud se někdo dostal do problémů se zákonem, tak byl návrh, aby odstoupil ze svých funkcí, případně byl návrh na zrušení členství ve straně. Nelze ho ale přinutit, aby odstoupil z postu europoslance," prohlásil šéf KSČM. 

Podle jiného europoslance Pavla Svobody (KDU-ČSL) kauze poškodí českou pověst v zahraničí: „Bez ohledu na to, že je pan poslanec komunista, tak toto bude připsáno jako černý puntík České republice. Obávám se, že minimálně do dějin imunit a výsad Evropského parlamentu se zapíšeme poněkud nehezky," prohlásil v Událostech, komentářích.

Miloslav Ransdorf byl dlouholetý poslanec federálního a v letech 1996–2004 pak českého parlamentu. Od roku 2004 působí Ransdorf jako poslanec Evropského parlamentu za KSČM.

Miloslav Ransdorf v rozhovoru pro ČT
Zdroj: ČT24

Kromě politiky se Ransdorfovo jméno v médiích objevovalo kvůli milionovým dluhům, které mu vznikly z půjčky na stavbu vily. Byla na něj uvalena exekuce a hrozila mu dražba jak vily, tak i bytu. V roce 2013 prý závazky po deseti letech splatil.

Celá ta záležitost není tak překvapivá pro někoho, kdo sledoval historii splácení dluhů pana poslance Ransdorfa. V nedávné době se například pohyboval kolem podezřelého prodeje falešných obrazů, byť v této kauze vystupuje jako svědek.
Radim Bureš
Transparency International

Ransdorf měl v minulosti i problémy se zákonem zejména kvůli dopravním nehodám. V červnu 2007 srazil autem ženu na přechodu v Praze. Jeho trestní stíhání skončilo v listopadu 2010 podmíněným zastavením poté, co se politik s ženou finančně vyrovnal. O rok později v české metropoli porazil autem dívku, která byla se zraněními převezena do nemocnice. Policisté nehodu původně vyšetřovali s tím, že mohlo jít o trestný čin, na základě znaleckého posudku ale dospěli k závěru, že Ransdorf spáchal přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.