Babiš: Obstrukce blokují parlament, navrhneme změnu jednacího řádu

Babiš: Nikdo mě nemůže zkorumpovat, a to hodně lidem vadí (zdroj: ČT24)

Obstrukce při schvalování zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) možná povedou ke změně jednacího řádu sněmovny. Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v Interview ČT24 řekl, že změnu určitě navrhne. Jedna věc jsou podle něj obstrukce, druhá blokování celé sněmovny. Babiš navíc s úspěchem zákona spojil i svůj další osud. Pokud nebude EET fungovat a koalice by ho vyzvala k rezignaci, zvážil by to.

Zákon o EET je nyní ve sněmovně před třetím čtením. Pravicová opozice ale minulý týden jeho projednání zablokovala. Hnutí ANO proto požádalo o svolání mimořádné schůze, která by měla proběhnout v pátek 11. prosince.

Na mimořádné schůzi nelze měnit program, předsedové klubů a vedení sněmovny mají ale přednostní právo na vystoupení. Opět tak hrozí, že opozice jednání zablokuje. „Určitě musíme navrhnout změnu jednacího řádu… Představte si, že nedej bože tady po příštích parlamentních volbách budou nějaké extremistické strany, domluví se a zablokují celý parlament,“ konstatoval ministr.

Babiš se opírá například o vyjádření ústavního právníka Jana Wintra. Podle něj jsou obstrukce legitimní, ale v podobě, kdy znemožňují parlamentní jednání, se dostávají do rozporu s duchem ústavy. Ta zaručuje politické rozhodnutí podle vůle většiny.

Pro ministra je zákon o EET velmi důležitý. Do rozpočtu má přinést 18 miliard korun ročně. Návratnost prvotních investic, které odhadl na několik milionů, je podle něj okamžitá. S úspěchem zákona proto spojil i svůj další osud. Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka na koaliční radě řekl, že pokud nebude EET fungovat, ručí za to hlavou.

Nemůžou mě zkorumpovat, a to hodně lidem vadí

„Chtěl jsem tím zdůraznit, jak je to důležité,“ řekl v Interview ČT24. Pokud by ho koalice vyzvala k rezignaci, zvážil by to. Na rozjezd zákona by podle Babiše mělo stačit sedm měsíců od začátku jeho platnosti. Poté by už měla být každá pokladna elektronicky spojena s finanční správou. „V Evropě jsme snad jedni z posledních, kdo to nemá,“ dodal.

Babiš také odmítl kritiku, že by měl díky EET jako ministr financí přístup k informacím o svých konkurentech v byznysu. Finanční správa mu prý žádné informace neposkytuje a ani poskytnout nemůže. „Striktně dodržuji zákon o střetu zájmů. Nenechám někomu šanci, že by zneužil moji pozici, to se nestane. Moje výhoda je, že mě nemůže nikdo zkorumpovat, a to samozřejmě hodně lidem vadí,“ poznamenal.

Každý by chtěl žít v Německu

Babiš v Interview ČT24 reagoval i na uprchlickou krizi. Evropská unie je podle něj neakční a nekoná. Zopakoval, že příliv uprchlíků je potřeba zastavit. Musí se rozdělit na ty, kteří skutečně prchají před válkou, a na ekonomické migranty, kterých je podle něj většina.

Každý by chtěl žít v Německu, ale my nespasíme celou planetu. Musíme být zodpovědní. Chtěl bych, aby v Čechách žili Češi. Když v Bruselu bude do roku 2030 víc muslimů a Belgičanům to nevadí, tak myslím, že nám by to tady vadilo. Máme jinou historii emigrace, máme tu slovanské národy.
Andrej Babiš
předseda ANO

Rozumí proto postoji Evropské unie, která chce poslat Turecku miliardy eur na zlepšení podmínek především pro syrské uprchlíky, kterých jsou v zemi asi dva miliony. Zároveň je ale trochu skeptický: „Je otázka, zda bude mít Turecko vůli bojovat proti pašerákům. Je to tam normální byznys, mají obchody s vestami, gumovými čluny. Já jsem skeptický.“

S Kalouskem před kameru? Už nikdy

V Interview ČT24 došlo i na časté ostré výměny názorů s novým předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem. „Zapověděl jsem se, že už nikdy nepůjdu před televizní kameru s Kalouskem, protože to nemá smysl. Je to samá demagogie a lež, s ním se nedá normálně diskutovat,“ prohlásil Babiš.

Šel jsem do politiky s tím, že v ní nebudu věčně, ale snad se mi povede změnit atmosféru a systém, který tady je. Myslím, že se to trochu daří.
Andrej Babiš
předseda ANO

Ministr také opět odmítl, že ovlivňuje média, která vlastní: „Do mých médií rozhovory nedávám. Pokud někdo sleduje, co píší Lidové noviny a Mafra, tak nikdo nemůže říct, že mě nějak protežují. Naopak jsme často kritizováni a není tam žádný pozitivní vliv.“