Podvody s petrolejem se vrací k soudu do Zlína. Vaškůj uspěl s odvoláním

Olomoucký vrchní soud vrátil do Zlína na základě odvolání obžalovaných kauzu podnikatele Romana Vaškůje a jeho kompliců, ve které se zodpovídají z daňového úniku z obchodů s leteckým petrolejem ve výši téměř sto šedesát milionů. Podle vrchního soudu je verdikt zlínského senátu předčasný a nejasný, nevypořádal se především s pochybnostmi ohledně odposlechů. Vaškůjovi soud uložil devět let, podnikateli Stanislavu Nedbálkovi sedm roků vězení.

Podle vrchního soudu především není jasné, zda policie získala odposlechy, které jsou klíčovým důkazem, zákonným způsobem. „Jsme toho názoru, že rozsudek krajského soudu v této věci je předčasný, a to především v otázce viny, která vychází z odposlechů,“ řekl jeho mluvčí Vladimír Lichnovský. Soud také nesouhlasil s uložením dvoumilionového peněžitého trest Vaškůjovi, který ho už údajně zaplatil.

Vaškůj byl generálním ředitelem společnosti Discovery Travel, která před jedenácti lety provozovala leteckou linku ze slováckých Kunovic do Prahy a pak dál do zahraničí. Firma nakupovala v zahraničí letecký petrolej osvobozený od spotřební daně. Podle obžaloby ho však používala jinak. Z více než osmnácti milionů litrů mělo jít do letadel jen asi dva a půl milionu litrů.

Petrolej smíchaný s naftou končil v čerpacích stanicích

Zbytek petroleje podle vyšetřovatelů obžalovaní smíchali ve stáčírnách v Napajedlech, Vlkoši a Kyjově s naftou a prodávali čerpacím stanicím. Podle státního zástupce ušetřili miliony za spotřební daň, kterou by za takový prodej museli platit.

Žaloba uvádí, že Vaškůj objednával nákup petroleje a nepravdivě informoval dodavatele, že není potřeba platit spotřební daň. Jeho spoluobžalovaný Radomír Vybíral, který už dostal za daňové úniky v jiném případu třináct let vězení, jako hlava skupiny zajišťoval financování nákupu a distribuci pohonných hmot na čerpací stanice. I on  se proti verdiktu zlínského soudu odvolal.

Vrchní soud zrušil rozsudek nad Romanem Vaškůjem a spol.

Další obžalovaný podnikatel a někdejší předseda představenstva Discovery Travel Stanislav Nedbálek, kterého krajský soud potrestal sedmi roky vězení, podle obžaloby podepisoval smlouvy s dodavatelem, i když věděl, že letecký petrolej bude použit jinak. Všichni odmítají vinu.

Vaškůj byl odsouzen už v roce 2009 za půlmiliardové daňové úniky s motorovou naftou a benzinem ze Slovenska z devadesátých let k sedmi a půl roku vězení. Za stejnou trestnou činnost dostal třináct let také Vybíral, další aktér obou případů Dušan Gajdošík devět a půl roku. Zatímco u Vybírala a Gajdošíka zlínská soudkyně, která řešila podvody s leteckým petrolejem, upustila od dalšího potrestání, Vaškůjovi přidala rok a půl navíc.

Vaškůj byl stíhaný i za ovlivňování svědkyně v Čunkově kauze

Po rozsudku za podvody s naftou Vaškůj v roce 2009 uprchl. Roku 2010 ho na základě evropského zatykače zadržela ve Vídni rakouská policie. Následujícího roku byl vrácen do Česka. Část trestu si odpykal. V roce 2012 byl podmínečně propuštěn.

Zlínský podnikatel figuroval také v případu někdejšího šéfa lidovců Jiřího Čunka, který byl podezřelý z přijetí úplatku. Vaškůje vyšetřovali kvůli podezření, že se pokusil ovlivňovat korunní svědkyni Marcelu Urbanovou. Stíhání Čunka i Vaškůje bylo nakonec zastaveno.