Vláda dostala na protikorupčním vysvědčení trojky

Praha – Protikorupční organizace ohodnotily plnění vládní strategie v boji proti korupci v jejím pololetí převážně trojkami. Nejvíce jim chybí svobodný přístup k informacím a větší kontrola korupce ve státních institucích a firmách ovládaných státem. „Vysvědčení“ dnes pětice českých protikorupčních organizací předala na tiskové konferenci vicepremiérce Karolíně Peake (VV).

Vláda podle protikorupčních organizací udělala pozitivní kroky v reformě státních zastupitelství či regulaci lobbingu. Za zajištění svobodného přístupu k informacím ale dostala pětku. Velkou kritiku také kabinet sklidil za to, že dosud nepřijal zákon o finanční kontrole a neudělal kroky proti propojení státních firem s politickými stranami.

Karolína Peake:

„Kdybych měla ještě jednou zkusit vymyslet, co řeknu doma, až přinesu tohle vysvědčení, bylo by to asi něco na způsob, že mi nepřipadá úplně spravedlivé, ale stejně udělám všechno pro to, aby bylo za půl roku lepší.“

„Hlavním problémem protikorupční strategie je to, že nemá stanoveny jasné priority. Úředníci a experti tak pracují na desítkách druhořadých věcí, místo aby soustředili všechny síly na rychlou přípravu klíčových opatření. Neřešené pak zůstávají i poměrně jednoduché změny, jako je například úprava jednacího řádu sněmovny, která by zabránila takzvaným poslaneckým přílepkům k zákonům,“ uvedly organizace Transparency International, Oživení, Otevřená společnost, Ekologický právní servis a Zelený kruh ve společném hodnocení. Organizace se ale shodly na tom, že nynější vláda je v boji proti korupci aktivnější než její předchůdkyně.

Policejní sbor si za svou práci vysloužil známku tři. Největším problémem policie je podle protikorupčních organizací nestabilita a časté reorganizace. "Dřívější propadlík se ale přece jen začíná snažit, začíná mít určité výsledky a vypadá to, že se dokonce i učí a připravuje.
Hodnotíme některé reálné kauzy a jejich vyšetřování velmi pozitivně, například zatčení pana Haly z Ředitelství silnic a dálnic je podle mě na úrovni zatčení některého z ministrů," řekl ředitel Transparency International ČR David Ondráčka.

Brífink protikorupčních organizací (zdroj: ČT24)