Vojáci a policie budou spolu nejen v akci, ale i na cvičišti

UDÁLOSTI: Armáda a policie budou cvičit spolupráci ve Vyškově (zdroj: ČT24)

Vojáci, ale i policisté, hasiči a zdravotníci budou společně cvičit ve Vyškově. Ministerstvo obrany chce, aby v tamním armádním výcvikovém středisku vzniklo také centrum, kde se budou jednotlivé složky učit spolupracovat. V cestě ale stojí náklady, stát bude zhruba miliardu korun.

Vojáci a policisté vyrazili za poslední rok a dva měsíce do společných akcí hned několikrát. Poprvé to bylo po explozích muničních skladů ve Vrběticích, později se policie i armáda zapojily do kontrol na hranicích. Vojáci a policisté také měli společné cvičení, jehož výsledky ale nebyly zcela jednoznačné.

K tomu, aby si propříště při společných akcích plně porozuměli nejenom vojáci a policie, ale také záchranná služba a hasiči, má posloužit společné výcvikové středisko. „V současné době se naprosto stírá rozdíl mezi obranou před vnějším nepřítelem a vnitřní bezpečností. Je alfou a omegou, aby složky integrovaného záchranného systému a armády spolu uměly komunikovat,“ uvedl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek.

Pro vznik bude rozhodující projednání bezpečnostní radou státu, její verdikt bude závazný. Integrované výcvikové centrum ale již podpořili poslanci z výboru na obranu.

Je však otázka, zda se podaří sehnat peníze. Potřeba je zhruba miliarda. Mluvčí ministerstva obrany Petr Medek sice uvedl, že úřad by „dal dohromady“ několik stovek milionů korun, kterými by na společné výcvikové centrum přispěl, ministerstvo vnitra však vzkázalo, že „nemá volné finanční prostředky, kterými by mohlo zmíněný projekt podporovat“.

Nad tím se pozastavil místopředseda sněmovního branného výboru Bohuslav Chalupa (ANO). Vznik výcvikového střediska je podle něj ta levnější varianta. „Pokud bezpečnostní sbory nebudou schopny efektivně spolupracovat při řešení krizové situace, tak budou škody vyšší než náklady, které investujeme do integrovaného výcvikového centra,“ varoval.

Představy, jak má společné středisko vypadat, již existují. Využít má některé části vyškovského vojenského cvičiště – například střelnice či simulátor uvázlé lanovky – další  prvky budou nové. Chybět by neměl například speciální tunel, kde si záchranné složky mohou vyzkoušet, jak budou zasahovat například po výbuchu v uzavřeném prostoru .