Policie odložila případ předražených tomografů v Němečkově nemocnici v Ostravě

Policie odložila případ dvou předražených tomografů ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Nákup se odehrál v roce 2009, kdy nemocnici vedl současný ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). České televizi to řekl státní zástupce Dušan Táborský.

„Policejní orgán případ odložil. Cenové rozdíly byly prokázány, nedošlo ale k přecenění a policie podezření nezjistila,“ uvedl Táborský.

Policie vyšetřovala financování nákupu takzvaných cétéček  kvůli podezření z trestného činu poškození finančních zájmů Evropského společenství. Až za dvojnásobek měla totiž nemocnice pořídit tomograf z evropských dotací, a to od firmy VarioMedical, která vznikla jen dva měsíce před vypsáním veřejné zakázky. Jiný tomograf přitom dříve opravila a nepoužívala.

Trestní oznámení na neznámého pachatele podal kvůli podezření z porušování povinnosti při správě cizího majetku poslanec Jiří Štětina.

Policii zajímá i CyberKnife

Němečkovu nemocnici policie vyšetřuje také v souvislosti s podezřelým nákupem takzvaného CyberKnife. Ten měla nemocnice zakoupit rovněž za vedení Svatopluka Němečka a předražit o 65 milionů korun.

Samotný nákup přístroje CyberKnife se uskutečnil v roce 2009, částečně na něj přispíval také stát. „Policie zjišťovala, kolik ve skutečnosti dostal výrobce. Protože nemocnice ho nekupovala přímo od výrobce, ale přes prostředníka. A tam je právě ten rozdíl 65 milionů korun,“ uvedl redaktor ČT Jiří Hynek.