Kubera: Pokud půjde Švejnar do přímé volby, postaví se mu Klausová

Praha – Pokud by v přímé volbě prezidenta kandidoval ekonom Jan Švejnar, postaví se mu současná první dáma Livia Klausová. S odvoláním na společný rozhovor to v Interview ČT24 uvedl senátor Jan Kubera (ODS). Podle něj by Klausová nebyla bez šance. Zákon o přímé volbě prezidenta schválili poslanci v polovině prosince, 8. února by jej měl schválit Senát.

„Paní Livia řekla, že by do přímé volby šla za předpokladu, že by kandidoval pan profesor Švejnar. Proti němu by šla,“ uvedl Kubera.

Už ve svém dřívějším rozhovoru pro deník Právo záměr Klausové vysvětloval tím, že podle ní není Švejnar správným kandidátem, protože není „ani ryba, ani rak“. Choť současného prezidenta Václava Klause měla Kuberovi o svém záměru povědět při návštěvě Mostu.

O možné kandidatuře první dámy na prezidentku České republiky se vyjádřil již dříve s tím, že by v případě jejího úspěchu nemusel Václav Klaus opouštět Pražský hrad. Vyjádření však bylo většinou přijato jako bonmot, což dnes Kubera odmítl.

„Nepovažuji to vůbec za vtip. Vypadalo to, jako z legrace, ale paní Klausová je velmi vzdělaná žena a jsem přesvědčen o tom, že kdyby byla přímá volba a ona do ní šla, tak by nebyla bez šancí,“ podotknul senátor. Jeho osobním favoritem je však někdejší předseda Senátu za ODS Přemysl Sobotka.