Vinohrady vymění ženám po rakovině implantáty PIP zdarma

Praha - Vadné prsní implantáty PIP vymění Fakultní nemocnice Královské Vinohrady zdarma všem svým pacientkám, kterým je dala po rakovině prsu. Celkem jde o 99 žen, do konce roku by všechny měly mít implantát nový. Nemocnice vše zaplatí, na jednu ženu počítá 20 000 až 25 000 korun. Bude ale od dodavatele implantátů požadovat, aby jí náklady uhradil.

Celkem byly v Česku použity necelé 3 000 implantátů ve zhruba 50 zdravotnických zařízeních. Ministerstvo zdravotnictví po odhalení, že jsou z nekvalitního silikonu, doporučilo preventivně všechny vyměnit. Jedná s nemocnicemi a pojišťovnami o úhradě, do dvou týdnů vydá nezávazný právní názor. Nemocnice se podle právníků nemohou zbavit zodpovědnosti, o náhradu škody se mohou soudit s dodavatelem implantátů.

Odstranění implantátů by podle prvních informací měly uhradit zdravotní pojišťovny všem ženám, tedy i těm, které si daly udělat nová prsa pro krásu. Nový implantát by měly dostat bezplatně ženy po rakovině, těch je zhruba 500. Pojišťovny zatím tento postup nepotvrdily.

Prsní implantáty
Zdroj: ČT24

Ženy po kosmetických operacích si možná nový implantát budou muset zaplatit, podle právníků by jim ale měla uhradit nový implantát nemocnice ze své pojistky. „Zákrok provedeme na naše náklady pacientkám, kterým byly implantovány zdravotně nevyhovující prsní implantáty ze zdravotních důvodů a hradily je zdravotní pojišťovny. Považujeme to za povinnost vůči našim pacientkám,“ uvedl ředitel Vinohrad Marek Zeman. Implantát PIP nedostala na Vinohradech žádná pacientka, která podstoupila operaci z kosmetických důvodů.

Nemocnice podle ředitele oslovila všech 99 pacientek s implantáty PIP dopisem a pozvánkou na konzultaci, nyní jim začne nabízet termíny operace. „Preventivní výměny chceme provést co nejrychleji, abychom na minimum omezili nebezpečí plynoucí z těchto implantátů,“ uvedl Zeman. Dodal, že zdravotně nevyhovující prsní implantáty používala nemocnice v době, kdy nebylo známo, že jsou z neschválených materiálů a mohou být zdravotně rizikové. Implantáty PIP byly v té době jediné, které zdravotní pojišťovny ženám po rakovině hradily.

Na možné praskání implantátů PIP upozornila na jaře 2010 francouzská asociace pro dohled nad léčivy. Po jejím oznámení český distributor ve spolupráci s lékovým ústavem informoval zdravotnická zařízení v Česku, která přestala tyto implantáty používat.

Vydáno pod