Drábek chce za vyplácení dávek potrestat manažery

Praha - Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) se chystá kvůli problémům s vyplácením sociálních dávek potrestat některé manažery svého úřadu i centrálního úřadu práce. Plánuje odvolání i finanční postihy. Rozhodnout se chystá do týdne. Řekl to dnes novinářům. Dodal, že systém nekolabuje a všechny dávky se v lednu stihly vyplatit. Nový systém je terčem kritiky úředníků, odborářů, opozice i koaličních partnerů. Situací kolem dávek se bude zabývat vláda.

Drábek uvedl, že také on je připraven nést osobní odpovědnost, z funkce se ale odejít nechystá. Je přesvědčen o tom, že se mu jeho reformu daří v rychlém tempu prosazovat. Ministr tvrdí, že nový systém je levnější a změna se musela kvůli nižším nákladům odehrát najednou. „To je moje politická odpovědnost a já musím tuto odpovědnost nést,“ řekl Drábek. Svůj postup bude dnes večer vysvětlovat na jednání kabinetu koaličním kolegům.

Ministerstvo situaci nyní analyzuje, podle výsledku bude Drábek dál postupovat. Řekl, že bude odvolávat z funkcí a počítá i s finančními postihy manažerů ministerstva i úřadu práce. Konkrétní jména ale neuvedl. Padnout by měla „nejpozději do týdne“. Pokud by podle ministra analýza také ukázala, že se systém nedal používat, tak za tuto dobu resort platit nebude. „Platíme pronájem za funkční systém,“ uvedl ministr.

Úřady by se mohly na čas vrátit ke starému systému

Další kolaps systému už ale podle Drábka nehrozí – během února by se měly doladit problémy a od března má fungovat na 100 procent. Dodavatel původních programů by do té doby umožnil výplaty přes své systémy. „Tento týden jsme nabídli panu ministrovi řešení zpětným přechodem na osvědčené aplikace,“ uvedl ředitel společnosti OKsystem Martin Procházka. Jestli nabídku úřad využije, ministr ještě neví.

Úředníci musí pracovat přesčas

Systém vyplácení dávek změnila od ledna Drábkova reforma. Všechny příspěvky a podpory vyplácejí nyní úřady práce. Převzaly agendu a asi 1 660 úředníků od radnic. Odboráři z úřadů nešetřili kritikou. Podle nich přechod nebyl připravený, nový počítačový systém nefunguje a úředníci museli v lednu pracovat přesčas a to i o víkendech. Klienti si zas stěžovali na fronty a na to, že peníze přišly později než obvykle.

Zdeněk Škromach:

Systém je naprosto labilní, zaměstnanci mají velké problémy s tím, že ty dávky zadávají. Nevědí, jestli dávky odešly jednou, dvakrát nebo neodešly vůbec.

Na provozování nového systému se podílí řada dodavatelů. Kolik přesně, neví ani samo ministerstvo. Jeho hlavním partnerem je Fujitsu Technology Solutions, která má několik subdodavatelů. Například Vítkovice IT, které spravují dávky v nezaměstnanosti. Dávky v hmotné nouzi řeší Digi Trade a Techniserv zase příspěvky pro handicapované.

Firmy pracující na výplatě dávek
Zdroj: ČT24

Některá média i opoziční lídři poukazovali na to, že by ministr a jeho náměstek Šiška mohli mít na tyto firmy vazby. Drábek to označil za „vykonstruovaná obvinění“. Podle něj není tajemství, že dvacet let podnikal a byl společníkem a akcionářem v různých společnostech. Podle svých slov ale po nástupu do ministerské funkce „veškeré vazby na podnikatelské subjekty opustil“. 

Jediným důvodem změny systému na vylácení dávek byla podle Drábka snaha ušetřit. Podle něj si už ministerstvo nemohlo dovolit platit drahý systém, který používá sedmnáct let. Nyní ročně vydá za zpracování dávek 255 milionů korun. Letos tak ušetří 200 milionů a od příštího roku po plném zapojení ročně 285 milionů, řekl ministr.

Někdo dostal dávky hned několikrát

Problémy, které provází vyplácení dávek, mohou mít i vedlejší následky. Podle vládních Věcí veřejných by mohly být další rozbuškou napjaté situace například na Šluknovsku. Strana Radka Johna taky viní nový systém z toho, že někteří příjemci dostali vyplacené dávky hned několikrát. Opoziční sociální demokraté chtějí kvůli problémům svolat mimořádnou schůzi sněmovny. Drábka už včera kritizovala i ODS. Špičky vládních stran by se problémem měly zabývat na schůzce ve formátu K9. Konat by se měla příští týden.