Imunoterapie – nová éra v léčbě rakoviny plic, říkají lékaři

Pacientům s rakovinou plic se otevírají možnosti nové léčby, která se zaměřuje na posílení jejich imunity v boji se zhoubným nádorem. Imunoterapii považují lékaři za začátek nové éry v léčbě nemoci, která ročně v České republice postihne 6500 lidí. Protože u většiny pacientů dochází k odhalení nemoci až v posledním stadiu, valná většina z nich jí také podlehne.

„Imunoterapie využívá vlastností imunitního systému ke zničení nádoru. Rakovinné buňky rostou, protože se umějí před imunitou člověka maskovat. Díky imunoterapii jsou znovu zranitelné a imunitní systém proti nim dokáže zaútočit," prohlásil prezident středoevropské konference o plicní rakovině a přednosta onkologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice profesor Luboš Petruželka.

Zatím ale podle jeho slov není jisté, u kterého pacienta léčba zabere. Výsledky zahraničních studií ukazují, že léky tohoto typu mohou u vhodných pacientů růst nádoru na delší časové období zastavit. „Rakovina plic je největším zabijákem mezi zhoubnými nádory, zemře na ni stejně lidí, jako umírá dohromady na tři nejčastější nádory, střeva, prsu a prostaty," uvedla docentka Milana Zemanová z téže kliniky.

Proti rakvovině plic platí nejvíc prevence - nekouřit

Během let klesla s vývojem léčby úmrtnost z 90 na 80 procent, důležitou součástí boje proti rakovině plic, a také nejlevnější, je prevence, tedy omezování kuřáctví. Jen šest procent nemocných jsou nekuřáci. S nárůstem kuřáctví u žen stoupá rychle počet onemocnění i u nich. Přednosta kliniky plicních nemocí a TBC olomoucké fakultní nemocnice Vítězslav Kolek dodal, že riziko onemocnění u kuřáků stoupá oproti nekuřákům až pětadvacetkrát.

Události ČT: Rakovina plic postihuje těžké kuřáky (zdroj: ČT24)

Potíž v otázce účinného postupu proti rakovině plic spočívá podle Kolka v tom, že dlouho nemá žádné výraznější příznaky. Účinný screeningový systém neexistuje nikde na světě s výjimkou USA, kde od letošního ledna zdravotní pojištění hradí CT vyšetření plic u těžkých kuřáků. Klinické studie potvrdily, že pokud jsou vyšetřeni opakovaně třikrát po sobě během tří let, klesne úmrtnost až o 20 procent.