Na aplikovaný výzkum nejsou peníze, tvrdí Rada VŠ

Kolapsu kolaborativního aplikovaného výzkumu se obává Rada vysokých škol. Její předseda Jakub Fischer upozornil v dopisu pro vicepremiéra pro vědu Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD) a ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD), že vědci nemají na výzkum peníze. Po vyčerpání programu ALFA totiž neexistuje žádná náhrada.

Místopředsedkyně komise pro vědeckou činnost Rady VŠ Vlasta Radová uvedla, že bez peněz se ocitnou ty vědecké týmy, které dokončí kolaborativní projekty z programu ALFA. Program vyhlásila Technologická agentura ČR, která v něm rozdělila přes miliardu korun.

V současnosti program končí a neexistuje za něj náhrada. Kolaborativní výzkum, tedy výzkum, na kterém spolupracují vysoké školy a podniky, se tak může zastavit. „Vzhledem k tomu, že v roce 2014–2015 skončilo či končí celkem 441 projektů programu ALFA, lze celkem jasně říci, že takových týmů nejsou desítky, ale stovky. Po přepočtu na jednotlivce by to pak vycházelo zhruba na tisíce výzkumníků,“ vyčíslila Vlasta Radová.

Na program ALFA měl navázat program EPSILON, jenomže v něm nejsou peníze. Technologická agentura proto zatím nevyhlásila žádnou výzvu a zřejmě tak neučiní ani napřesrok. Náhradou by sice mohl být i program TRIO ministerstva průmyslu a obchodu, ten je ale podle Jakuba Fischera ve srovnání s programem Technologické agentury malý. Je v něm pouze 300 milionů korun a soutěžící projekty navíc budou vybírány k financování až od srpna 2016.

Podle Vlasty Radové je pro vysoké školy nepoužitelný i evropský Operační program Podnikání a inovace. Vysoké školy nemohou splnit jeho podmínky. „Například podmínka spolufinancování projektů ve výši 50, respektive 60 procent z vlastních zdrojů je pro veřejné vysoké školy v podstatě nesplnitelná, protože veřejné vysoké školy jsou financovány ze státního rozpočtu,“ upozornila.

Nedostatek peněz podle předsedy Rady VŠ ohrožuje všechny školy, nejvíce však ty, které otevřely vědecká centra financovaná z evropského programu Výzkum a vývoj pro inovace. Bez nových dotačních programů nedokáží plnit předepsané indikátory kolaborativního výzkumu.