Pražský soud prý právníkovi Viktora Koženého zatajuje důkazy

Praha/New York - Bývalý prezident harvardských fondů Viktor Kožený vyzval pražský soud, aby jeho advokátovi zpřístupnil veškeré důkazy týkající se přípradu mnohamiliardové zpronevěry. Jeho právník prý nemá přístup ke smlouvám, které leží zamčené na soudě. Finančník to uvedl v prohlášení, které získala ČTK v New Yorku.

„Z několika zdrojů mám potvrzeno, že můj státem určený obhájce nemá ani jedinou z několika set smluv, které se týkají mého procesu.“ Právník je proto nemohl prostudovat. Kožený se na soud obrací s žádostí, aby byli znovu vyslechnuti svědci, kteří smlouvy podepsali, připravovali a schvalovali, a aby byla každá smlouva podrobně přezkoumána.

„V podstatě soud musí začít od samého počátku, jinak bude porušena evropská dohoda o lidských právech, protože soud se zatajenými důkazy není žádný soud,“ prohlásil.

Kožený, jedna z klíčových postav československé kuponové privatizace počátku 90. let, je obžalován před pražským městským soudem za účast na zpronevěře majetku v hodnotě 16 miliard korun. Souzen je v nepřítomnosti, protože žije na Bahamách, kde se brání vydání do Spojených států. Americká strana požaduje jeho vydání kvůli podezřením z korupce státních činitelů v Ázerbájdžánu, které se údajně dopustil s využitím peněz amerických investorů při privatizaci tamějšího ropného průmyslu.

Obvinění v pražském procesu Kožený odmítá a své stíhání označuje za politicky motivované. Popud k němu podle něho dal bývalý sociálnědemokratický premiér Miloš Zeman. České úřady to kategoricky vylučují.