Babiš varuje TOP 09 před Kalouskem: Až se budete potápět, opustí vás jako první

Nový lídr TOP 09 Miroslav Kalousek je politický chameleon a strana by se před ním měla mít na pozoru. Prohlásil to předseda ANO Andrej Babiš poté, co ho Kalousek na sněmu TOP 09 kritizoval. Podle Babiše je Kalousek konzistentní pouze v programu Antibabiš a bude první, kdo stranu opustí, pokud se před volbami začne potápět.

„Miroslav Kalousek mě ve svém nekonečně dlouhém projevu jen utvrdil v tom, že je to velmi obratný politický chameleon,“ poznamenal Babiš. „V momentě, kdy mu odchází opravdový lídr a jeho soukromý projekt TOP 09 začíná hrát o přežití, opět mění barvy a kope do všech kolem sebe,“ dodal.

Kalousek ve svém projevu před delegáty volebního sněmu TOP 09 varoval před oligarchizací české politiky. Lidé podle něj uvěřili myšlence, že stát může být řízen jako firma. Přitom je ale ohrožená demokracie a svoboda, protože Babiš ve svých rukou koncentruje politickou, ekonomickou i mediální moc. Prezidenta Miloše Zemana a jeho okolí pak kritizoval za proruské postoje.

„Pokud se ptáte, co říká pan prezident na projev Miroslava Kalouska, odpověď je jednoznačná: 'Nic',“ reagoval Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Podle Babiše je kritika jeho osoby jediné, v čem Kalousek nemění postoj.

Babiš: Odchodem Schwarzenberga ztratila TOP 09 skutečného lídra

„Jediné, v čem je Miroslav Kalousek konzistentní, je program Antibabiš,“ podotkl ministr. Jinak podle něj nový šéf TOP 09 svoje pozice neustále mění. Jako důkaz uvedl „čerstvý příklon k sociální demokracii“. Kalousek na sněmu řekl, že mu je blízký postoj premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) k řešení uprchlické krize. Zdůraznil také, že k obhajobě principů parlamentní demokracie nevylučuje ani spojení s demokratickou levicí.

Kdyby se jejich loď náhodou před dalšími volbami začala potápět, nový kapitán je schopný ji opustit jako první a ani se neohlédnout… Takoví lidovci, kterým, když odcházel, ukradl část strany, by mohli vyprávět.
Andrej Babiš
se ohrazuje proti slovu demise

Babiš také poznamenal, že TOP 09 by se měla před Kalouskem mít na pozoru. „Kdyby se jejich loď náhodou před dalšími volbami začala potápět, nový kapitán je schopný ji opustit jako první a ani se neohlédnout,“ poznamenal.

Názorové střety a slovní přestřelky současného ministra financí a bývalého šéfa státní kasy nejsou ničím výjimečným. Navzájem se obviňují ze lží a kritizují své nápady. V poslední době se napadají především kvůli Babišovu záměru zavést elektronickou evidenci tržeb, ostré výměny názorů předvedli také kvůli zdanění hazardu.

Kalousek: Babišismus povede k autokratickému řízení státu (zdroj: ČT24)

Babiš není jediný, kdo z nového lídra TOP 09 nemá radost. Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) se zvolením Kalouska očekává pokračování obstrukcí ve sněmovně. „To nás netěší, raději bychom viděli konstruktivní opozici. Pokud by TOP 09 chtěla jít touto cestou, jsme připraveni s nimi jednat,“ řekl České televizi.

I podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je nyní důležité, do jaké míry bude strana pod Kalouskovým vedením plnit roli opoziční strany tak, aby to mělo nějaký smysl pro demokracii. Vyzval ji proto, aby místo obstrukcí ve sněmovně hledala argumenty. Podle premiéra neplatí, že čím jsou větší obstrukce, tím je lepší opozice.

Filip: Kalousek je symbol největší korupce z 90. let

Ještě dál šli v kritice komunisté. „Pro nás to znamená, že je tady symbol největší korupce, která tu byla v 90. letech a nakonec i za vlády Petra Nečase a právě Miroslava Kalouska. Tehdy skončila jejich neslavným výpraskem ve volbách v roce 2013,“ konstatoval předseda KSČM Vojtěch Filip. 

Podle předsedy hnutí Úsvit - Národní koalice Miroslava Lidinského TOP 09 na sjezdu potvrdila svůj proevropský a proimigrační směr: „To je pro Českou republiku naprosto sebedestrukční.“