Bývalí manažeři ŘSD přišli o majetek za čtvrt miliardy

Praha – Korupční skandál kolem bývalých manažerů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) obviněných z korupce pokračuje, policie stíhaným mužům zabavila majetek za dvě stě padesát milionů korun. Jde převážně o benzínové pumpy. Detektivové z protikorupční policie zatkli exmanažery před měsícem s podezřením, že za úplatky pronajímali pod cenou pozemky kolem dálnic.

„Zajistili jsme celkem čtyři nemovitosti, hodnota zabaveného majetku je celkem 250 milionů korun… Jde o čtveřici pump právě na dálnicích D5 a D47. Už dříve policie zajistila jednomu ze stíhaných byt v Krkonoších, a navíc celkem 10 milionů korun v hotovosti na účtech obviněných,“ řekl pro ČT mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Dodal ještě, že mezi zabavenými věcmi jsou také dvě směnky v celkové hodnotě 15 milionů korun.

Nevýhodnými pronájmy pozemků kolem dálnice D47 a D5 mělo podle policie bývalé vedení ŘSD připravit stát o zhruba 260 milionů korun. Ve vazbě skončili nejen exmanažeři Petr Laušman, Robert Wolf a Michal Hala, ale také šéf společnosti Monstera Jiří Neužil. Právě jeho firma měla za úplatky pozemky levně užívat.

Podle několika detektivů protikorupční policie nemusí být počet obviněných manažerů ŘSD konečný. Další pachatele mohou totiž odhalit důkazy zabavené při domovních prohlídkách. Z výpisu z katastru nemovitostí vyplývá, že jen rodina zatčeného exšéfa ŘSD Laušmana disponovala nemovitostmi v hodnotě desítek milionů korun.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)