Kvůli žhářskému útoku v Býchorech obžalováni čtyři muži

Kolín – Pražské státní zastupitelství obžalovalo kvůli loňskému žhářskému útoku v Býchorech na Kolínsku čtveřici mužů. Ti měli do domu obývaného Romy vhodit zapálenou pochodeň. Uvedl to dnes server Týden.cz s odvoláním na krajského státního zástupce Martina Staňka. Při útoku naštěstí nikdo nebyl zraněn, hlavnímu organizátorovi útoku ale hrozí až 12 let vězení a zbylým třem pak až tři roky za násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci.

Útok se odehrál v noci na 11. července. Mladíci se do „bojové“ nálady údajně dostali na ultrapravicovém koncertě ve Velkém Oseku, kde se sešly stovky extremistů. Poté prý v Býchorech pochodovali obcí, vykřikovali rasistická hesla a jeden z nich hodil Romům do obývacího pokoje zapálenou obalenou tyč připomínající louč, kterou ale obyvatelé uvnitř domu stihli uhasit. 

Obžalobu podalo státní zastupitelství v souladu s návrhem policie, která vyšetřování uzavřela koncem loňského roku. Čtveřice byla stíhána na svobodě, kolínský okresní soud neshledal důvody uvalení vazby. Policie vyšetřování útoku s rasovým podtextem uzavřela poté, co obdržela poslední důležité znalecké posudky, zejména z oboru požární ochrany. Od poloviny prosince se pak obvinění a jejich obhájci seznamovali se spisem.