Odboráři z úřadů práce žádají odvolání ministra Drábka

Praha – Poslední dva dny zbývají úředníkům z úřadů práce (ÚP), aby svým klientům vyplatili všechny sociální dávky. Vyplácení ovšem už od začátku měsíce komplikuje nový informační systém, kvůli kterému nejsou schopni vyřizovat pomoc potřebným včas, a to ani navzdory mnohahodinovým přesčasům. Některé úřady práce dokonce hlásí, že všechny dávky do konce ledna vyplatit nestihnou. V jedenácti městech proto odboráři úřadů práce žádají odvolání ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09).

Na nevyhovující pracovní podmínky spojené s přechodem na nový systém si odboráři z ostravského a litoměřického ÚP stěžovali již minulý týden. Nyní se k nim přidali kolegové z dalších devíti měst, mj. z Chebu, Brna, Plzně, Prachatic a Šumperku. Společně požadují odvolání ministra Drábka, který podle nich nynější „fatální situaci“ zlehčuje a zkresluje. Zároveň žádají, aby odpovědnost vyvodilo i vedení centrálního úřadu práce.

Odboroví předáci z úřadů práce:

„Žádáme o vyvození zodpovědnosti za momentální stav v resortu Úřadu práce ČR a odvolání ministra Drábka.“

Argumentují tím, že jako úředníci nejsou s to zajistit „řádný výkon státní správy“ bez funkčního softwaru. Rozhodnutí o dávkách musí vydávat nejpozději do 30 dnů, aby mohli začít peníze vyplácet. „Uchazeč, který si podává žádost 2. ledna, musí být tedy ve zmiňovaných limitech odbaven. To ani 27. ledna není možné,“ píšou odboráři v prohlášení.

Podle úřednic nový systém spoustu dávek neumí správně zařadit nebo spočítat. „V podstatě pirátsky pracujeme ve starém programu, kde si údaje zpracujeme, pak to přepíšeme na papír a teprve zavádíme do nového systému. Je to šíleně zdlouhavé,“ řekly úřednice z jedné moravskoslezské pobočky.

Podle Drábka jsou výtky den před koncem vyplácení bezpředmětné

„Pro mě jsou odbory důležitým partnerem k jednání o pracovních podmínkách, ale určitě pro mě nejsou partnerem pro nějaké politické hašteření,“ reagoval na výzvy odborářů ministr Drábek a obdobně se vyjádřil v Interview ČT24 i generální ředitel ÚP Jiří Kubeša: „S odbory běžně jednáme, ale nikdo s námi tuto otázku (žádostí Drábkova odvolání) nekonzultoval. Trochu se mi zdá být ta věc politická.“

Ministerstvo navíc dnešní akt odborářů odmítá s tím, že dny před koncem vyplácení je bezpředmětný. „Výtky jedenácti odborových organizací úřadu práce se zdají být o to méně pochopitelné, že přicházejí den před ukončením výplaty dávek. Naprostá většina úřadů práce již ze sta procent dávky do jednotného výplatního místa zaslala. V tuto chvíli je vyplaceno 99 procent dávek,“ uvádí ministerstvo ve své tiskové zprávě.

Stav ke 30. lednu
Zdroj: ČT24

Karviná: Nevyplatili jsme ani jeden příspěvek na bydlení

Pravý opak ovšem potvrzuje například úřad práce v Karviné. Moravskoslezský kraj patří v Česku tradičně mezi místa s největší nezaměstnaností, a tedy i vysokým počtem žadatelů o finanční pomoc od státu. Podle karvinských úřednic do konce ledna určitě všechny sociální dávky vyplaceny nebudou. Do dnešního dne stihly vydat devadesát procent dávek, nebyl ale vyplacen ani jeden příspěvek na bydlení.

Kubeša nedostatky na severní Moravě připouští, jedná se podle něj ale o výjimečný případ. „Víme, že máme těžkosti v Moravskoslezském kraji, speciálně v Havířově, Karviné a Orlové. Výpočet dávek v těchto oblastech je poměrně složitý, jsou to velké rodiny a je třeba vzít v úvahu spoustu věcí… Je to asi souběh technických problémů. Jestli vše funguje v devadesáti devíti procentech případů, proč v tom jednom ne? Chce to hlubší zkoumání,“ poznamenal Kubeša.

Dávky se podle něj vyplatit stihnou: „Dnes jsme slíbili, že to zvládneme a také to uděláme. K dnešnímu dni máme vyplaceno devadesát devět procent. Jsme si vědomi, že na dávky čekají ti potřební, a proto k tomu směřujeme veškeré úsilí,“ uvedl generální ředitel ÚP. Zpoždění ale upozornil u hotovostních plateb, i ty by však měly být vyplaceny do konce tohoto týdne.

Od Nového roku přešly na úřady práce úkoly, jež dosud zastávaly sociální odbory městských úřadů. Nově ÚP vedle klasické podpory v nezaměstnanosti a dávek státní sociální podpory (např. přídavky na děti, rodičovské příspěvky, porodné nebo pohřebné) vyplácí také pomoc v hmotné nouzi a příspěvky pro osoby se zdravotním postižením. V souvislosti se změnou kompetencí došlo také ke změně systému, podle kterého se dávky vyplácí. Ten ovšem nefunguje tak, jak má, mj. proto, že ministerstvo od jeho výrobce neobjednalo všechny potřebné funkce.

„Ajťáci“: Kratší by bylo říct, co funguje. Vše je tmavá improvizace

Systém ostře kritizují i někteří informatici z úřadů práce. Ty mluvčí centrálního úřadu minulý týden vyzval, aby sepsali své připomínky. „Obecně se dá říci, že jestli pan tiskový mluvčí vyzýval k tomu, abychom sepsali, co nefunguje, bylo by pro nás podstatně snazší napsat, co funguje,“ uvádějí informatici ve svém materiálu.

Stěžují si mimo jiné na nepropojenost aplikací. Do některých je podle informatiků možné jen zadávat data, ne je schvalovat, tisknout rozhodnutí či vypočítávat dávky. Vše se musí obvykle dopsat ručně, digitalizace žádostí není vyřešena. Systém padá a údaje se neukládají. Videokonferenční školení se zrušilo, vypočítávají pracovníci úřadů v materiálu. „Takže nikdo nemá žádné ucelené informace, vše je hluboká, tmavá improvizace,“ uvedli informatici. Žádají „urychlený návrat“ k původním systémům.