Dálniční známky budou do tří let elektronické. Papírové na rok 2016 změní tvar

Ministerstvo dopravy připravuje do tří let přechod od papírových dálničních kuponů k elektronickému systému, který umí rozpoznat registrační značky vozidel a zjistit tak, zda má kontrolované vozidlo zaplacený poplatek. Informoval o tom mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Podobný systém bude od roku 2016 fungovat i na Slovensku. České roční dálniční kupony se na příští rok budou prodávat od prosince.

„Elektronický systém kontrolující zaplacení mýta se ukázal jako nejefektivnější ve studii, kterou pro ministerstvo dopravy nechal zpracovat Státní fond dopravní infrastruktury,“ uvedl Neřold. 

Úřad si od systému zároveň slibuje i větší ochranu vůči padělkům. Na formě placení se ale nic měnit nemá, osobní vozidla mají stále platit ročně nebo na kratší časové období, ale nikoliv podle počtu ujetých kilometrů jako kamiony.

Roční dálniční známka bude kruhová

Kupony budou mít kvůli problémům s nárůstem padělků novou grafickou podobu, například roční kupon bude kruhový v červené barvě a budou mít i nové bezpečnostní prvky, uvedl na svých internetových stránkách Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI).

Měsíční kupon bude čtvercový v modré barvě a desetidenní kupon bude v podobě žlutého trojúhelníku. Podobu dálničních kuponů úřad změnil poté, co stovky padělaných dálničních známek objevila policie letos v únoru.

Kupon na rok bude jako dosud za 1500 korun

Ceny dálničních známek na příští rok zůstanou stejné. Roční kupon vyjde na 1500 korun, měsíční na 440 Kč a desetidenní na 310 korun. Roční známky z emise letošního roku budou platit ještě do konce ledna 2016, desetidenní kupony pak platí jen do 9. ledna.

Ilustrační snímek
Zdroj: Brož Karel/ČTK

Přestože oficiálně se mají roční kupony prodávat od 1. prosince a desetidenní od 1. ledna, je podle ministerstva dopravy možné, že budou na distribučních místech, jako jsou pošty nebo benzinové pumpy, k dispozici dříve.

Hlavním důvodem, proč SFDI kamerovou technologii pro kontrolu zaplacení časových poplatků dlouhodobě doporučuje, je jeho nižší cena proti nutnosti zajišťovat síť distributorů papírových vinět. Na desetileté období má jít o úsporu zhruba jedné miliardy korun, spočítal fond v roce 2013. Tehdy také doporučoval, aby se systém spustil do tří let, tedy k 1. lednu 2016.