Za nejlepší nemocnicí se podle průzkumu musí do Českých Budějovic

Nemocnice České Budějovice je nejlepší nemocnicí v zemi podle letošního průzkumu, který už podesáté uspořádala organizace HealthCare Institute mezi pacienty a personálem. Základní výsledky zveřejnily Hospodářské noviny, další detaily představí organizátoři průzkumu během dne.

Poměřovalo se 156 českých a moravských zdravotnických zařízení. Po dvouletém kralování nemocnice Podlesí v Třinci letos převzala titul absolutního vítěze českobudějovická nemocnice. S více než čtrnácti sty padesáti lůžky patří k největším zdravotnickým zařízením v Česku. Je akciovou společností, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj.

  • Ročně hospitalizuje okolo 53 tisíc pacientů.
  • Její lékaři provedou více než 30 tisíc operačních zákroků a 660 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů za rok.
  • V nemocnici pracuje zhruba dva a půl tisíce zaměstnanců.

Na výsledku se podílí jak pacienti, tak zdravotnický personál. Pacienti mohli zhodnotit, jestli nemocnice srozumitelně vysvětluje navržený léčebný postup, jak personál respektuje důstojnost a intimitu pacienta, jak reaguje na jeho bolest nebo jak kvalitní je nemocniční strava. Zaměstnanci pak mohli vyjádřit spokojenost se zaměstnavatelem. Průzkum se zajímal, zda vyslyší jejich názor a informuje je o novinkách na pracovišti nebo jaká je atmosféra v pracovním kolektivu.

Mezi fakultními uspěly pražské

Pacienti i zaměstnanci se tento rok shodli na tom, že Ústřední vojenská nemocnice v Praze je nejlepší fakultní nemocnicí. Zatímco u personálu se tak oproti loňsku nic nezměnilo, u pacientů v žebříčku klesla nemocnice v Motole, která se z prvního místa propadla na druhé. Zároveň si u nich polepšila Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, která v minulém roce nefigurovala na prvních příčkách a teď je na třetím místě.

Ústřední vojenská nemocnice v Praze
Zdroj: Kouba Jan/ČTK

Z nefakultních zařízení pacienti nejvíce ocenili soukromou chirurgickou kliniku SurGal Clinic v Brně, dále zařízení Swiss Med Clinic v Plané na Tachovsku a někdejšího absolutního vítěze třineckou nemocnici Podlesí. V hodnocení zaměstnanců vyhrála Nemocnice Prachatice. Bodovala i Bílovecká nemocnice a Oblastní nemocnice Trutnov.