Špatná ekonomická situace rodin žene do ústavů stále více dětí

Liberec - Stále více dětí míří v souvislosti s horšící se ekonomickou situací svých rodin do ústavů. Pěstouni nebo Klokánky je dokonce musejí odmítat. Shodli se na tom účastníci pravidelného setkání pěstounských rodin z Libereckého kraje.

„Je čím dál víc dětí, které potřebují pomoc. Je to smutné. A to ještě musíme spoustu dětiček v Klokánku odmítat, protože máme pořád plno,“ potvrdila Jindra Tokárová ze Smržovky na Jablonecku, která se pěstounské péči věnuje už čtvrt století. Kromě tří vlastních dětí jich s manželem přijala dalších 17 a zařízením pro okamžitou pomoc Klokánek, který provozují sedmým rokem, jich prošlo už 58. Peníze, které je možné na děti v pěstounské péči získat, podle Tokárové často nestačí a pěstoun musí přidávat ze svého.

Hovoří se proto o možnosti, že by se o děti starali profesionální pěstouni. Tokárová se ale obává, že by se pak z pěstounství stal jen kšeft. Obavy podle ní v současné době mají hlavě lidé, kteří se starají o vlastní vnoučata. Připravovaná sociální reforma totiž počítá s tím, že dědové a babičky mají k vnoučatům vyživovací povinnost, takže jim odměna nenáleží.

Obavy z toho má i Ludvika Turková z Nového Boru na Českolipsku. Ta se stará o čtyři vnoučata ve věku od pěti do 16 let, o které jejich matka ztratila zájem. „Kdyby nám to sebrali, přijdeme o 12, 13 tisíc. To bude hodně znát. Těžko to pak utáhneme,“ řekla žena, která navíc splácí hypotéku a nejstaršímu vnukovi financuje vzdělání.