Policie chce znovu poslat k soudu bývalého předsedu pražské muslimské obce

Policie znovu navrhla obžalobu kvůli šíření údajně radikální islámské knihy. Případ souvisí s loňským zásahem v pražských muslimských centrech, po němž byl z vydání knihy šířící rasismus obviněn bývalý předseda pražské muslimské obce Vladimír Sáňka. Hrozí mu až deset let vězení. Policie už obžalobu jednou navrhla, žalobci ale případ vrátili k došetření.

Kauza se týká vydání knihy od Bilala Philipse s názvem Základy tauhídu – Islámský koncept boha. Její autor nesmí do některých západních zemí, kniha je v některých státech také zakázána. Podle tuzemské aktuální výroční zprávy o extremismu kniha propaguje salafijský směr islámu, který hlásá netoleranci a nenávist k jiným náboženstvím. 

Bývalý předseda pražské muslimské obce Vladimír Sáňka byl obviněn ze zločinu založení podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Toho se podle policie dopustil tím, že zajistil překlad, vydání a distribuci knihy. 

„Policie tvrdila, že je to rasistická kniha, a mnohokrát to opakovala. Já tvrdím, že to tak není. A vyšetřování to dosud neprokázalo,“ prohlásil Vladimír Sáňka pro Reportéry ČT. „Ta kniha je rozhodně problémová, ale z naprosto jiných důvodů, než zaznělo ve vyjádření policejní mluvčí. Ta knížka je problém, protože vnáší především rozkol mezi muslimy,“ uvedl orientalista a arabista Bronislav Ostřanský.

Reportéři ČT: Muslimové v Česku (zdroj: ČT24)

Policie navrhla obžalobu poprvé letos v dubnu, žalobci však kauzu o tři měsíce později vrátili detektivům zpátky k došetření, při kterém museli doplnit některé důkazy. „Vyšetřování již skončilo,“ uvedl šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek s tím, že policisté znovu navrhli obžalobu. Žalobci teď rozhodnou, zda případ pošlou k soudu. 

Loňská razie v pražských muslimských centrech vzbudila vlnu kontroverzí. Odehrála se totiž při páteční modlitbě, která má pro muslimy zvláštní význam. Na zásah si stěžovala řada účastníků modlitby včetně zahraničních diplomatů. Přítomní kritizovali údajnou přílišnou razanci policistů. Nelíbilo se jim například to, že museli ležet obličejem k zemi, podle výpovědí svědků na ně také policisté mířili zbraněmi. Ministerstvo vnitra však po prověření případu oznámilo, že zásah byl v pořádku.